При избори трябва да удвояваме усилията си срещу „дезинформацията онлайн”

Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която отговаря и за борбата с фалшивите новини, заяви пред АФП, че Европа трябва да удвоява усилията си за справяне с явлението по време на предизборни кампании на фона на растящите страхове за руска намеса в гласуването в отделните държави на континента.

Брюксел работи върху общоевропейски план за справяне с фалшивите новини в мрежата, експертна група ще е готова до понеделник с доклад, а параметрите на първата стратегия трябва да бъдат обявени идния месец.

Еврокомисарят Габриел каза за АФП, че въпросът за фалшивите новини по време на изборни кампании е ключова част от проучването на експертната група.

В групата влизат представител на АФП, както и от други големи медийни компании, участници в предизборни щабове и специалисти от уеб гигантите Гугъл, Фейсбук и Туитър.

Част от проекта е да се определи ясно какво се цели с фалшивите новини и Габриел каза, че тя би предпочела да се използва терминът „онлайн дезинформация”.

Габриел каза, че днес сме свидетели как терминът „фалшиви новини” се използва с обратен знак от политици, за да дискредитират опоненти и да нападат свободата на изразяване.

Еврокомисарят каза, че иска ЕС да подготви стратегия, която отива отвъд отделните държави и изгражда устойчивост в цяла Европа спрямо фалшивите новини като образова гражданите и насърчава уеб платформите да са отворени относно източниците на съдържанието им.

„Говоря за подход с множество заинтересувани, многоизмерно решение, чудотворно решение няма”, подчерта Габриел.

„Поставям на първо място нуждата от прозрачност, идентификацията източниците, от които идва информацията”, каза българският еврокомисар.

Тя дава пример с платената от политически партии реклама в предизборни периоди, която ясно да показва на гражданите, че нещо е част от планирана кампания.

Ключовата дума е ограмотяване – медийното ограмотяване трябва да стане част от преподавания материал в училища и университети.

Затова е особено важно и образоването на преподавателите по отношение на онлайн дезинформацията, за да могат да предадат знания и на учениците и студентите, заключава Гарбиел. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.