Домовете на хората започнаха да се пълнят с подпочвени води

Спешни мерки за укрепване на дигите и обещание за изграждане на нови във Видинско.

В село Брегово бедстващи хора няма, но дъждът, който валя през последните часове, допълнително притесни местните. На ниските части на дигата се слагат още чували с пясък, а подпочвената вода, която се надига, се изпомпва.

Бедствено положение във видинското село Иново

Подпочвената вода  вече е във външния двор на обора на Валери от Брегово.

„Засега няма никакви изгледи водата да се намали, да се оттича някъде и сигурно до довечера ще трябва да ги преместя. Това е лошото, че всяка година е така и не се взимат никакви мерки”, коментира Валери Спасов - жител на Брегово.

Проблемът идва от високите води на река Тимок, идващи от Сърбия. Залети са близо 7 000 декара обработваеми земи, водата настъпва и към къщите на хората. 

„Част от дигата липсва и не е довършена. И вместо да влезе в коритото на река Тимок тази вода идва на това място”, обясни Милчо Лалов, кмет на община Брегово.

Нивото на река Скът в Мизия спада (ВИДЕО)

По спешност, представители на различни институции посетиха бедстващите места във Видинско.

„Това, което мога да кажа, е, че сме предприели прединвестационни проучвания още от сутринта за изработване на работен проект, за да коригираме котата на дигата, за да имаме цялостно решение на проблема”, заяви Снежина Динева, директор „Напоителни системи”.

Специалисти взеха и проби на питейната вода в Брегово. Още вчера кметът сигнализира, че Тимок може да носи тежки метали, които да попаднат във водопровода на хората.

Според регионалния министър обаче няма повод за притеснение относно качеството на водата в Брегово.

„В Брегово няма опасност нито от тежки метали, нито от гледна точка на микробиология. Така че абсолютно неоснователни са спекулациите, наричам ги спекулации, и притесненията от страна на кмета”, заяви Николай Нанков - министър на регионалното развитие.

Взетите днес проби от водата в Брегово ще бъдат готови до дни.  

Гледайте повече във видеото.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.