За първи път в поклонението се включи и български министър-председател

Възпоменателна церемония в памет на загиналите македонски евреи. За първи път в поклонението се включи и български министър-председател.

Мълчание, преклонение, цветя и споменът за един тютюнев комбинат. На това място през 1943 година започва началото на края. Мястото на възпоменателната церемония е избрано неслучайно, защото точно от там започва депортацията на македонските евреи към лагерите на смъртта.

Пловдив отбеляза годишнината от спасяването на българските евреи

В разгара на войната македонците надали подозират, че завинаги се сбогуват с над 7000 души. Днес обаче церемонията беше различна, защото за първи път на нея официално присъстваше и България.

„Ние много скърбим, затова и днес сме ту. Всеки човешки живот и всеки, който е пратен да изгори в лагерите, не трябва да забравяме”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Присъствието на страната ни днес обаче не е само жест. След като приема съюза с нацистка германия, България поема административното управление на тогавашните Вардарска Македония и Беломорска Тракия – днес част от Македония и Гърция.

Отбелязана беше годишнина от спасяването на българските евреи

По силата на нацистките закони обаче евреите там нямат право на българско гражданство. Така повече от 11 000 души губят живота си. Оттук идва и големият исторически спор за отговорността на България за тяхната смърт.

„Мога само да кажа поклон на българския народ, че се е изправил срещу тази машина и е спасил 48 000 евреи. А тази пропаганда – другата, не пред мен”, заяви Борисов пред журналисти.

НА КРАЧКА ОТ СМЪРТТА: 75 години от спасяването на българските евреи

„Историята се повтаря само за онзи, който е сляп за миналото. Ние няма да бъдем слепи”, заяви от своя страна македонският премиер Зоран Заев.

Казват, че да забравиш мъртвите е все едно да ги убиеш още веднъж. Затова, освен политици, на церемонията имаше и духовни лидери от редица държави.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.