Той ще участва в четвъртото издание на фестивала "Франкофоли" в Благоевград

Четвъртото издание на „Франкофоли” ще бъде първото събитие в България, което ще стартира кампанията „Отворена зона“ за равни възможности за достъп до култура и изкуство на хора в неравностойно положение и различни социално изолирани групи.

Осиновено българче превзема музикалните сцени на Франция

Тази година фестивалът ще се проведе на 22 и 23 юни в парк „Македония“ в Благоевград, където миналата година събитието събра повече от 30 000 души публика.  

Младеж с български произход - звезда в музикално шоу във Франция (ВИДЕО+СНИМКИ)

За първи път на концертите на „Франкофоли” ще бъде изградена специална фестивална зона, подходяща за настаняване на хора с нарушена мобилност и техните придружители, обособена като достъп и необходима видимост към сцената. На разположение за помощ в придвижването на хора с увреждания ще бъдат и доброволци асистенти.

В подкрепа на кампанията с първи самостоятелен концерт в България пристига Венсан Винел – незрящото момче с български произход, което през лятото на 2017-а стана звезда във Франция след участието си в музикален риалити формат там.

САМО ПО NOVA: Прочулият се в музикално шоу във Франция българин (ВИДЕО+СНИМКИ)

Певецът ще се качи на сцената на „Франкофоли” на 22 юни с репертоар от първият си самостоятелен албум и негови интерпретации на световни хитове.

21-годишният Венсан Винел стана популярен и обичан у нас и във Франция с талант и личната си история, която разбива социалната стигма за хората с увреждания. Надарен с изключителен слух, но с нарушено зрение, през 2017 г. той се яви на кастинг, сам акомпанирайки си на пиано и веднага спечели журито в "Гласът на Франция" и достойно стигна до третото място на финала.

Десетки хиляди пяха и танцуваха на "Франкофоли" (ВИДЕО)

Роден е със силно увредено зрение през 1996 г. в България, където е отглеждан в дом за сираци. На 3 годинки е осиновен във Франция и расте в парижко предградие. Родителите му бързо забелязват изключителната му музикална дарба. Съвсем малък Венсан се научава да свири на пиано сам, по слух. 

“Франкофоли” се нарежда сред 100-те най-добри събития за франкофонска музика

Пред френските медии споделя, че често е бил обект на дискриминация и подигравки, заради което напуска колежа, в който учи. Продължава напред с музика и безусловната подкрепа на родителите си по този път. Иска да учи музика професионално в Консерваторията, но поради липса на преподавател, който да владее брайлова азбука и ноти, не е приет. Свири по улиците и на обществени места. Докато не се явява на кастинг за музикалния формат и впечатлява журито. Много бързо Венсан Винел се превръща в сензация във Франция и набира хиляди фенове.

Благоевград в очакване на "Франкофоли" (ВИДЕО)

Фестивалът „Франкофоли” се провежда в Благоевград от 2015 г. В трите му издания до момента на сцената се качиха най-едни от най-актуалните звезди на съвременната френска музика – ZAZ, Имани, „Джипси Кингс”, Nouvelle Vague, Патрисиа Каас, Боб Синклер и др. 

През 2017-а фестивалът беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура. Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на Франция.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.