„Правителството дължи на българския народ отговори”, заяви Румен Радев

Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност заради сделката за ЧЕЗ.

В същото време от ЧЕЗ-Прага обявиха пред БНР, че лично българският премиер не искал компанията да работи у нас.

ЧЕЗ: „Инерком” може да не успее да плати за сделката

Консултативният съвет за национална сигурност ще се събере през следващия месец, по всяко вероятност през втората половина на април.

Според държавния глава има неясноти около сделката по продажбата на българските активи, които трябва да бъдат изчистени. Тоест основна тема на този съвет ще бъде продажбата на българските активи от ЧЕЗ.

Това идва на фона на ново интервю, дадено от компанията–майка в Прага пред БНР, в което от компанията изразяват няколко основни притеснения. На първо място заявяват, че българското правителство не искало те да работят на територията на България. Освен това изразяват опасения дали „Инерком” ще успее да събере цялата сума.

"Инерком" за ЧЕЗ: Държавата не е единственият гарант за обществения интерес

За NOVA от компанията-майка в Чехия официално потвърдиха информацията за даденото интервю. А от „Инерком” вече многократно заявиха, че финансите категорично са осигурени и не бива да има притеснения за това.

БСП с подписка за отмяна на сделката за ЧЕЗ

ЧЕЗ - една сделка, много въпросителни

ЧЕЗ проучва възможността за участието на държавата в сделката с Върбакова

Президентът ще събере държавния елит и службите през втората половина на април, за да обсъдят енергийната сигурност на страната.

„Правителството дължи на българския народ отговори - каква е схемата на финансиране. Също така по какъв начин тази сделка получи политическа подкрепа”, заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава настоява за яснота по темата - има ли политическа подкрепа за сделката с ЧЕЗ.

„Докато не е ясен този въпрос, няма как да сме наясно и с това под каква форма българското правителство се готви да стане партньор на госпожа Гинка Върбакова”, заяви Радев.

От кабинета обявиха, че целта на евентуалното държавното участие е да гарантира сигурността.

„Доколкото позволяват ограничените възможности, държавата опитва да влезе в съсобственост като механизъм, който да позволява поне частично да контролира ситуацията”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Сделката не застрашавала националната сигурност, категорични са управляващите.

Милена Стоева: "Инерком" не може да вдигне цената на тока

„Той има право да свика КСНС. Така е решил, така е направил. Националната сигурност -  компетентни по нея са службите, които казаха, че нямат притеснение”, заяви Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в парламента.

„Смея да кажа и това го твърдя категорично, че до момента аз нямах информация от службите по този въпрос”, заяви Радев.

Президентът обаче е поискал подробности и от енергийния регулатор.

„Комисията не разполага с разследващи функции, никога не ги е имала, няма ги и сега”, заяви Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Василев: Държавата не трябва да влиза в управлението на ЧЕЗ

Междувременно в интервю за БНР, шефът на Надзорния съвет на чешката компания обвини българското правителство, че „не искат ЧЕЗ изобщо да бъде в България." Това даде повод на опозицията да подкрепи президента и да поиска пълно разваляне на сделката. От Министерския съвет се въздържаха от коментар.

„Много се усложни обстановката около тази продажба. Твърде противоречива информация. От Чехия отричат всичко, каквото каже българското правителство”, заяви Корнелия Нинова, председател на БСП.

В интервюто, от чешката компания изразяват притеснение, че фирмата на Гинка Върбакова няма да успее да събере цялата сума навреме.

Според ЧЕЗ, арбитражното дело, по което чешката компания съди България за над 500 милиона евро - сума по-висока от стойността на сделката, ще бъде решаващ момент за влизането на българската държава в договора.

„Според мен държавата не  е направила крачка напред, за да прави крачка назад”, заяви Делян Добев.

Дали държавата ще участва в сделката за ЧЕЗ трябва да стане ясно в началото на април.

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.