На негово място той назначи шефа на ЦРУ Майк Помпео

Президентът Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън. На негово място той назначи шефа на ЦРУ Майк Помпео. Новината съобщи в Тwitter самият президент.

Тръмп и Тилърсън имаха различия по много въпроси, особено по ядреното споразумение в Иран, коментира кореспондентът на NOVA в САЩ Ясен Дараков.

„Рекс и аз говорихме за това от известно време. Ние всъщност се разбирахме добре, но имахме различия, като споразумението с Иран”, заяви Доналд Тръмп.

Преди дни от кабинета на Тилърсън уверяваха, че той планира да остане на поста си, след като в един ден той каза, че преговори със Северна Корея са невъзможни, а часове по-късно Тръмп прие поканата за среща с Ким Чен Ун.

„Аз не обсъдих това с него. Сам взех решението за това, Рекс беше в чужбина. Взех решението за Северна Корея след консултации с много хора, но го взех сам”, заяви Тръмп.

Той благодари на Тилърсън за работата му като държавен секретар.

За ръководител на ЦРУ Тръмп номинира заместника на Помпео - Джина Хаспел. Ако бъде избрана, тя ще бъде първата жена, която оглавява Агенцията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп искаше да промени екипа си преди да започне преговорите със Северна Корея, където залогът е висок, каза високопоставен американски представител, пожелал анонимност, пред АФП. 

„Президентът искаше да е сигурен, че новият му екип е комплектуван преди предстоящите преговори със Северна Корея”, каза представителят.

Пренареждането стана дни след обявяване на среща между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, чиято дата и подробности още не са определени. 

Според Си Ен Ен Тилърсън е уволнен, защото не споделя възгледите на държавния глава за политиката спрямо КНДР и Иран. Уволненият държавен секретар подчертавал, че преговори с Пхенян са възможни само с подготвителна работа.

Освен това, посочва телевизионният канал, Тилърсън смятал за рискован стремежа на Тръмп да постигне фактическо преразглеждане на плана за действие по иранската ядрена програма. Този план е съгласуван с Техеран и шестте световни сили (петте постоянни членки на ООН и Германия) през 2015 и през януари 2016 премина в стадий на реализация.

Договореностите предвиждат отмяна на санкциите, въведени срещу Иран от Съвета за сигурност на ООН, САЩ и ЕС във връзка с ядрената програма на Техеран. В замяна Техеран се задължава да ограничи ядрената си дейност и да я постави под международен контрол.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.