Русия определи обвиненията на Лондон като "фалшиви" и ги нарече "провокация"

Заплахите на Великобритания за санкции срещу Русия заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал няма да останат без отговор, заяви днес руското външно министерство, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

"Всякакви заплахи за налагане на санкции срещу Русия няма да останат без отговор. Британската страна трябва да разбере това", каза министерството, цитирано БТА.

Русия определи обвиненията на Лондон като "фалшиви" и ги нарече "провокация".

Великобритания подозира Русия за отравянето на Сергей Скрипал

"Няма да отговорим на ултиматума на Великобритания, докато не получим от нея образци от химическото вещество, използвано за отравянето на Скрипал, и докато Лондон не започне да действа в съответствие със задълженията си съгласно конвенцията за забрана на химическото оръжие, която предвижда съвместни разследвания на подобни случаи", заяви министерството на външните работи на Русия.

Тереза Мей: Много вероятно е Русия да стои зад опита за убийство на Скрипал

Великобритания даде срок на Русия до полунощ да обясни как нервнопаралитично вещество, разработено от Съветския съюз, е било използвано за отравянето на бившия руски двоен агент, предавал тайни на британското разузнаване.

Русия казва, че няма нищо общо с отравянето на Скрипал. 

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Какво знаем за случая до този момент:

* Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

* Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

* Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

* Съпругата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

* Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

* „Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

* Великобритания настоява Москва да даде обяснения по случая. И предупреждава, че ако това не се случи, ще вземе ответни мерки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.