Президентът Доналд Тръмп съобщи за важната рокада в публикация в социалната мрежа

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън научил за уволнението си във вторник от социалната мрежа Twitter. Именно там президентът Доналд Тръмп обяви най-новите рокади по върховете в държавата.

На мястото на Тилърсън Тръмп назначи шефа на ЦРУ Майк Помпео. За първи път в историята разузнавателната агенция пък вероятно ще бъде оглавена от жена - Джина Хаспел.

Президентът и вече бившият държавен секретар имаха различия по много въпроси, особено по ядреното споразумение в Иран.

Според CNN Тилърсън смятал за рискован стремежа на Тръмп да постигне фактическо преразглеждане на плана за действие по иранската ядрена програма. Той е съгласуван с Техеран и шестте световни сили (петте постоянни членки на ООН и Германия) през 2015 г., а през януари 2016 г. премина в стадий на реализация.

Договореностите предвиждат отмяна на санкциите, въведени срещу Иран от Съвета за сигурност на ООН, САЩ и ЕС във връзка с ядрената програма. В замяна Техеран се задължава да ограничи ядрената си дейност и да я постави под международен контрол.

Джина Хаспъл - първата жена, предложена за шеф на ЦРУ

Преди дни от кабинета на Тилърсън увериха, че той планира да остане на поста си, след като в един ден той каза, че преговори със Северна Корея са невъзможни, а часове по-късно Тръмп прие поканата за среща с Ким Чен Ун.

Президентът искаше да промени екипа си преди да започне преговорите със Северна Корея, където залогът е висок, каза пред АФП високопоставен американски представител, пожелал анонимност.

Кореспондент: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.