Държавата има достатъчно инструменти, така че частните охранители да не превишават правата си, заяви Христо Терзийски

Държавата има достатъчно инструменти, така че частните охранители по малките населени места да не превишават правата си.

Частната охрана на цели села е под въпрос

Така директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски коментира в "Здравей, България" опасенията на президента и главния прокурор от новия закон, който регламентира частната охрана. Според Румен Радев и Сотир Цацаров с тези правила се дават повече възможности на кметове-феодали. В същото време за сигурността на обществото трябвало да се грижи МВР.

Главен комисар Христо Терзийски коментира, че и досега общините са можели да назначават частни охранители. Новият закон допълнително обръщал внимание на детайлите.

Спират ли набезите на крадците в село с частна охрана? (ВИДЕО)

„Правомощията, които се дават на местното самоуправление и на кметовете по този закон, и в момента съществуват. Те могат да изградят звена за самоохрана или да сключват договори с частни охранителни фирми за опазването на имуществото на общината. В момента просто по-детайлно се регламентират отделните видове охранителна дейност”, поясни Терзийски.

Може ли частната охрана да спаси селата от крадците?

„Ресурсите, които са в ръцете на държавата и в частната дейност, са различни. В частната охранителна дейност са включени над 200 000 служители, а 1800 фирми имат лицензи за охрана. Отделно съществуват и 800 звена за самоохрана. Всичко това може да се включи в ограничаването на посегателствата върху населението”, заяви още той.

Частните охранители ще могат да използват физическа сила при арест

Терзийския допълни, че полицията е с ограничен ресурс, въпреки че през изминалата година са назначени повече от 1200 души именно в слабонаселените места у нас. Увеличен е и щатът на жандармерията с 300 души.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.