Вижте какво разкри пред камерата потърпевшият Хюсеин Колаксъзов

В продължение на месеци собственик на малка фирма за разнос на плодове и зеленчуци е рекетиран от бивши и настоящи служители на Националната агенция за приходите (НАП). Това разкри разследване на „Господари на ефира”.

Пред камерата на предаването застана потърпевшият Хюсеин Колаксъзов. Сметките и транспортът му са запорирани от главния публичен изпълнител в НАП Стефан Лозанов, след извършена ревизия.

КОРУПЦИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО: Kолко струва да станеш лекар у нас? (ВИДЕО)

В продължение на месеци Лозанов изнудва бизнесмена. Дори му дава банкова сметка, в която да се превеждат част от парите. Свързва го и с адвокат Велислава Кирилова, която е бивш служител на НАП. Тя поискала хонорар от 700 лева, за да каже на Колаксъзов, че трябва да продължи да плаща на работещи в агенцията, за да продължи да развива бизнеса си.

Лозанов също обяснява на бизнесмена, че нищо трябва да брои пари за по-висшестоящите в НАП, за да му се помогне. Първоначално търговецът платил 3000 лева. След това му поискали още 5000 лева, за да „не стане по-лошо”.

След излъчването на материалите по темата, репортерът на „Господарите” Боби Ваклинов се срещна с говорителя на НАП Росен Бъчваров. Той заяви, че категорично не приема подобни корупционни практики и агенцията съдейства на прокуратурата.

200 000 лв. гаранция за четирима, замесени в незаконния прием в МУ-София

Целият отдел, в който работел Лозанов, бил подложен на проверки. А самият главен публичен изпълнител вече е уволнен.

Тук става дума за организация, при която един служител на НАП очевидно върши безобразия", каза Бъчваров и допълни, че според данните, събрани при вътрешно разследване, не става дума за схема, а за чист рекет.

Срещу Лозанов вече е повдигнато и обвинение - за "получаване на подкуп чрез изнудване посредством служебно положение", съобщават от Софийската градска прокуратура.

Към наказателна отговорност е привлечена и адвокат Кирилова - за съучастие в престъплението и за търговия с влияние. 

На двамата обвиняеми са наложени мерки за неотклонение - "подписка".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.