Седем държави също са под прицел от Брюксел заради данъчната си политика

Финансовите министри от ЕС се споразумяха да изградят нови правила, насочени срещу трансграничното избягване на данъци – решение, което трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент, пише New Europe, цитиран от "Фокус".

Испанските данъчни искат съд за Шакира

Европейският комисар, отговорен за данъчната политика, Пиер Московиси приветства новите правила като „прогрес към данъчната справедливост“. Основната цел на новите мерки е да се намали пренасочването на печалбите към страни, които имат по-ниски данъци.

Ципрас: Няма да има намаляване на данъците в близко бъдеще

Според проучване на ЕС ежегодно по този начин компаниите заобикалят плащането на около 70 милиарда евро в данъци. Новите мерки на прозрачност ще изискват данъчните консултанти, включително банките, адвокатите и счетоводителите да информират правителствата, когато компаниите следват политика на агресивно укриване на данъци, или ще бъдат глобявани. Информацията след това ще се записва в централна база данни, към която достъп ще имат всички страни членки на ЕС. Седем страни-членки на ЕС – Белгия, Люксембург, Ирландия, Холандия, Малта, Кипър и Унгария са определени от Московиси като окуражаващи избягването на данъци. 

ЕС: Ще реагираме, ако данъчната реформа на САЩ удари по продуктите ни

Започва пълна подмяна на всички касови апарати в страната

ЕС вади 9 държави от черния списък за данъчни убежища

Силвио Берлускони обеща да въведе плосък данък, ако спечели изборите

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.