Той е разпоредил на трима министри да изпратят на депутатите цялата информация по сделката

Цялата информация за ЧЕЗ през годините да отиде в парламента. Това разпореди премиерът Бойко Борисов преди днешното заседание на Министерския съвет. Той отрече да е свързан по какъвто и да е начин със сделката.

Временна парламентарна комисия ще проучва сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)

По думите на премиера нямало лични чувства на харесване или нехаресване на едно или друго електроразпределително дружество. Борисов напомни, че всички трябвало да спазват ангажиментите си към държавата, а през годините и трите ЕРП-та били санкционирани - и от енергийния регулатор, и от прокуратурата.

От юристите, с които работят вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и енергийният Теменужка Петкова, Бойко Борисов очаква пълен анализ на сделката "ЧЕЗ".

Петкова: Правителството няма как да даде отговор за финансиране на сделката за ЧЕЗ

„Подкрепихме Анкетната комисия за ЧЕЗ в парламента, така че да се извади всичко през годините, защото от изказването вчера разбрах, че аз не ги обичам. Довчера опозицията ме обвиняваше, че ги обичам и че през годините аз съм им пречил. Нека в парламента всичко да стане ясно“, заяви Борисов.

„Не сме пречили на никого, а сме искали електроразпределителните дружества да си спазват договорите и ангажиментите, вследствие на което сме им пращали проверки на всички“, каза още той.

Президентът свиква КСНС заради сделката с ЧЕЗ

„Нека това да се занесе в парламента, да се покаже, така че тук не става въпрос за харесване и нехаресване, а за изпълняване на ангажименти. Аутсорсването на дейностите им през годините и за какви пари ставаше въпрос, не влагаха достатъчно в електропреностната и разпределителна системата, което им е ангажимент“, поясни Бойко Борисов.

ЧЕЗ: „Инерком” може да не успее да плати за сделката

„От ръководството на ЧЕЗ вчера това, което разбрах, че единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам. Няма как тогава да имам общо с тази сделка. Оттук нататък - Дончев, Горанов и Петкова, направете с юристите на своите министерства много ясен план и стратегия. Хубаво е, че и тази комисия я има, да се отработи, за да може тази манипулация на обществото най-после да се премахне“, поясни премиерът.

Яснота дали държавата ще участва в собствеността на ЧЕЗ и как ще има в началото на април.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.