Учени и знаменитости изразиха скръбта си от загубата на гениалния астрофизик

Учени, политици, холивудски и музикални звезди изразиха скръбта си в социалните мрежи след новината за смъртта на великия астрофизик Стивън Хокинг. Той издъхна в дома си в Кеймбридж на 76-годишна възраст в деня, в който е роден Албърт Айнщан.

Почина британският астрофизик Стивън Хокинг (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той беше велик учен и необикновен човек, чиято работа ще живее още дълги години напред във времето. Неговите кураж и постоянство, както и брилянтното му чувство за хумор вдъхновиха много хора по цял свят. Веднъж той каза: „Вселената не би означавала почти нищо, ако не беше дом на хората, които обичаш”. Винаги ще ни липсва”. Това гласи трогателното изявление на трите деца на Хокинг – Луси, Робърт и Тим.

21 вдъхновяващи цитата на Стивън Хокинг

Чрез официалния си акаунт в Twitter и от НАСА почетоха паметта на гениалния учен.

В памет на Стивън Хокинг, именит физик и посланик на науката. Неговите теории отключиха цяла вселена от възможности, които ние и целият свят изучавам. Дано да продължи да лети като Супермен, както каза на астронавтите от Международната космическа станция през 2014 г.”, написаха от НАСА.

От Европейската космическа агенция пък казаха, че Хокинг „ни показа, че няма граници, когато искаш да постигнеш мечтите си”. И публикуваха снимка на учения в безтегловност по време на полет до нулева гравитация през 2007 г.

От „The Planetary Society” – една от най-големите неправителствени организации, която представя изучаването на Космоса чрез иновативни проекти, публикуваха снимка на екипа с Хокинг и написаха: „Сбогом, д-р Хокинг! Благодарим Ви, че споделихте Вашия красив ум с бледата синя точица (бел. ред. наименование на снимка на Земята, направена на 14 февруари 1990 г. от космическия апарат „Вояджър 1” от разстояние 6 млрд. км).

Звезди от киното и музикалната сцена също изказаха съболезнования за смъртта на Хокинг.

Актьорът Еди Редмейн, който се превъплъти в образа на астрофизика във филма „Теорията на всичко”, написа: „Загубихме един наистина красив ум, изключителен учен и най-забавния човек, когото имах удоволствието да познавам. В мислите ми съм с невероятното семейство на Стивън Хокинг”.

Певицата Шер пък си спомни за деня, в който е обядвала със Стивън Хокинг. И завърши поста си с: „Почивай в мир, скъпи”.

"Теорията на всичко" – или колко трудно е да бъдеш Стивън Хокинг?

Поп дивата Кейти Пери описа загубата като „голяма черна дупка” в нейното сърце.

Звездата от „Стар Трек” Джордж Такеи написа в Twitter: „Един от най-великите умове, създадени от нашия вид, се завърна при звездите”.

Ал Джийн - сценарист на анимацията „Семейство Симпсън”, къде Хокинг се появява, отбеляза, че чувството за хумор на учения е било „огромно като Вселената”.

Покойният астрофизик се появява много пъти и в комедийния сериал „Теория за Големия взрив”. Екипът на ситкома публикува снимка на Хокинг, заобиколен от актьорския състав, под която пише: „Беше чест, че участва в сериала. Благодарим ти, че вдъхнови нас и света”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.