Те дарили 30 хиляди лева за обучението на местните деца по български

Швейцарски дипломати на посещение в "Столипиново". Те влязоха в най-големия ромски квартал в България и Европа, за да се запознаят на място как са развива ромската интеграция. Швейцария инвестира един милион лева в Столипиново за изжграждане на образователен и здравен център, които да насърчават младите хора не само да учат, но и редовно да ходят на лекар.

Швейцарски посланици на посещение в "Столипиново"

Столипиново посреща височаещите гости с червени рози и с демонстративно изхвърляне на боклук в знак на протест, че кварталът е потънал в мръсотия, която носи зарази.

Швейцарските посланици влязоха в единствената детска градина в сърцето на "Столипиново", за да проверят как децата се интегрират, усвоявайки българския език. За да го изучават швейцарците са платили 30 хиляди лева. Правят и две детски площадки.

Защо „Столипиново” плаши с бунт?

"Интеграцията в "Столипиново" е много трудна на този етап. Трябва да помогнем на бъдещите поколения да да завършат начално училище, гимназия, университети. Децата, които видяхме показват, че те се гордеят със своята идентичност. Големият проблем остава езикът, а това е важно за инеграцията", заяви швейцарският посланик Денис Кнобел.

Друг проблем за интеграцията е отказа на майките да плащат за детска градина.

Кънчев: Ранното СДС е виновно за положението в ромските гета

За да повиши здравната култура на хората в квартала и те да имат достъп до медицински грижи по швейцарската прогама в момента се изгражда медицинскик център, който ще е готов до края на май, намира се в двора на бившата поликлинка.

Швейцарските дипломати не подминаха и сергиите в квартала като провериха как върви незаконния алъш-вериш. Търговците останаха разочаровани, защото швейцарците не си купиха нищо, но пък зарадваха продавчките.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.