Това е част от законната кореспонденция с институциите при сключването на подобен договор

Компанията на Гинка Върбакова "Инерком" уведоми антимонополната комисия, че е сключила договор с "ЧЕЗ Груп" за придобиване на акции на дружеството в България. Това е част от законната кореспонденция с институциите при сключването на подобен договор. Оттук нататък, след проверка, Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе дали сделката нарушава правилата на българския пазар.

Петкова: Правителството няма как да даде отговор за финансиране на сделката за ЧЕЗ

"Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договор за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между „ЧЕЗ а.с." и „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс Би Ви" от една страна като Продавачи, и „Инерком България" ЕАД като Купувач. Припомняме, че тази стъпка беше тема на проведените в средата на миналата седмица разговори в Прага между „Инерком България" и „ЧЕЗ а.с.", както и че тя е изискване по вече подписания договор между двете страни", се казва в съобщение на "Инерком", изпратено до медиите.

"Инерком" за ЧЕЗ: Държавата не е единственият гарант за обществения интерес

„Не съм съгласна с изказването на президента Румен Радев, че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката. То няма как да даде такъв отговор, тъй като не е участвало в процедурата. Чешката държава продава едни свои активи, които се намират в България. Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането. Сделката стартира като бизнес сделка. Сами видяхте как темата ескалира и как всъщност някои се опитаха да направят от тази чисто икономическа бизнес сделка политически въпрос. Смятам, че това развитие на събитията не беше благоприятно за никого”, заяви в предаването "Здравей, България" министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев обяви, че свиква Консултативния съвет за национална сигурност заради казуса „ЧЕЗ”.

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.