Нападението предизвика дипломатически скандал между Лондон и Москва

Дипломатически скандал. Великобритания изгони 23 руски дипломати. Решението на Лондон идва, след като бившият руски шпионин Сергей Скрипал беше отровен на Острова.

Британците обвиниха руснаците за покушението и им поставиха ултиматум: да обяснят защо е използвано руско отровно вещество. Руснаците не отговориха нищо и последваха санкции. 

И в момента Москва продължава да отрича, че страната е замесена в опита за убийство на Скрипал и дъщеря му Юлия.

Москва определи експулсирането на 23 руски дипломати като "неприемливо, неоправдано и без визия за бъдещето".

"Това ще бъде най-голямото експулсиране на дипломати от повече от 30 години насам. Но то отразява факта, че това не е първият път, в който Русия действа срещу нашата държава", коментира премиерът Тереза Мей.

Руското външно министерство определи решението на Великобритания като "безпрецедентно груба провокация, която подрива международния диалог".

Великобритания поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което ще се състои тази късно в сряда вечерта. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Москва "най-вероятно стои зад отравянето".

НАТО и Полша поискаха Русия да отговори на въпросите на Великобритания.

Британското кралско семейство и министрите от кабинета няма да присъстват на откриването на Световното първенство по футбол в Русия догодина.

Сред другите мерки, които Лондон взима срещу Москва, са засилване на проверките на частните полети, както и на митническите проверки на товарите. Ще бъдат замразени руски държавни авоари. Прекратяват се и контактите на високо ниво между Лондон и Москва.

В същото време руският химик, създал веществото, с което беше отровен бившият руски шпинонин Сергей Скрипал, заяви, че само Русия може да стои зад покушението.

"Кремъл, като всеки престъпник, отрича през цялото време. Това не означава нищо. "Новичок" беше изобретен и изучен, а експериментално от него бяха произведени много тонове - като краен продукт. Само в Русия. Никой друг на този свят не знаше за него. Никой друг не притежаваше това химическо вещество", коментира Вил Мирзянов.

180 военни помагат при обеззаразяването на местата в Солсбъри, където са били Скрипал и дъщеря му в деня, в който бяха отровени. Блокиран беше и районът, където е камионът, репатрирал колата на Скрипал.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Какво знаем за случая до този момент:

* Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

* Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

* Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

* Съпругата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

* Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

* „Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

* Великобритания настоява Москва да даде обяснения по случая. И предупреждава, че ако това не се случи, ще вземе ответни мерки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.