Коментират евродепутатът Ангел Джамбазки и журналистът Петър Волгин

През седмицата турският президент Реджеп Ердоган предупреди: „Гответе се за нова война”.

В петък той за пореден път предупреди, че ако Турция отвори границите си за бежанците, Европа ще се сблъска с тежък проблем.

От друга страна – Русия показа нови свръхмодерни оръжия.

Гърми с пълна сила скандалът с отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря, отношенията между Москва и Лондон замръзнаха. Зад обвиненията на Тереза Мей към властта в Русия, че именно тя стои зад случая „Скрипал” застанаха Франция, Германия, Съединените щати.

Лондон прекратява контактите с Москва, гони 23 руски дипломати (ВИДЕО)

В неделя са изборите в Русия. Идва ли нова студена война? Какво става и къде сме ние в тази игра?

„От поне 5 години светът се промени коренно от световния ред, който беше установен с границите от 1915 г. особено в нашата част. В момента всички тези граници не съществуват и световният ред какъвто го познавахме, се разпадна напълно”, коментира в ефира на NOVA евродепутатът Ангел Джамбазки. „Не очаквам голяма война, по-скоро ще продължи да се развива тази несигурност, нестабилност и спорадични конфликти в Близкия изток и богатите на петрол полета – изключително важна за света зона”, коментира още Джамбазки.  

Бъдещият мандат на Путин - под знака на напрежение със Запада

„Абсолютно съм съгласен, че светът се промени тотално, но не от 1915 г., а от този свят, който беше в началото на 90-те години”, заяви журналистът Петър Волгин. „В началото на 90-те имаше крах на една система – срина се държавния социализъм и остана една суперсила – САЩ. Изглеждаше, че е дошъл краят на историята и е въпрос на време всички държави да станат либерални демокрации, под ръководството на САЩ. Това обаче не се случи. Еднополярният свят в момента се разцепва на много парчета, виждаме възраждането на Русия, което върви от 10-15 години, виждаме Китай, който става все по-голям, виждаме и други държави, които не са съгласни да бъдат водени от един хегемон, виждаме и самият хегемон колко е изморен и не може да изпълнява това, което преди. Голяма част от американското общество иска вече да погледне в себе си в собствените си проблеми”, коментира Волгин.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.