Те трябва да напуснат страната до една седмица

Ден преди изборите в русия, градусът на напрежението между Москва и Лондон се покачи. Руснаците изгониха 23-ма британски дипломати. Това става, след като Великобритания реши да изгони същия брой руски дипломати заради случая Скрипал. Но руските санкции не се ограничиха само с това.

Всякакви надежди за сваляне на напрежението останаха напразни след обявените тази сутрин контрамерки на Русия. Те надхвърлят по мащаб санкциите, които наложи Великобритания. Вероятно затова от Лондон веднага се заканиха, че ще има и техен допълнителен ход. Изгонването на руските дипломати беше предхождано от обвинение, че Кремъл и дори лично Владимир Путин е разпоредил покушението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

Британците чакаха тази реакция от три дни. След като беше призован във външното министерство, посланика на Кралството прекара там само 10 минути, преди да разбере какви са мерките: 23 британски дипломати стават "персона нон грата", закрива се Британският съвет и без консулство в Санкт Петербург.

23-ма дипломати от посолството в Москва трябва да напуснат Русия. Имат една седмица да го направят и Москва ги обявява за персона нон грата. Закрива се дейността в Русия на Британския съвет - международна организация, финансирана от Лондон, с дейност културен обмен и образователни възможности. Тя работи в над 100 страни по света, включително България. Цитирани са руски депутати, които твърдят, че Британския съвет е параван, зад който се крият шпиони. Оттегля се позволението Великобритания да има консулство в Санкт Петербург.

Лондон прекратява контактите с Москва, гони 23 руски дипломати (ВИДЕО)

„В светлината на тяхното предишно поведение, очаквахме подобна реакция. Ще обмислим ходовете си в близките няколко дни, заедно с нашите съюзници и партньори. Но отговорът на Русия не променя фактите по случая. Беше направено покушение срещу двама души на британска територия, за което няма друг логичен извод освен, че е отговорна руската държава”, коментира министър-председателят на Великобритания Тереза Мей.

Тереза Мей отново говори за подкрепата, която Великобритания получава от ООН, Европейския съюз и Съединените щати. Засега тя е под формата на декларации и няма обявени конкретни мерки срещу Русия.

„Повтарям и днес - нямаме спор с руския народ. Много руснаци са избрали нашата страна за свой дом и допринасят за развитието на нашето общество. Те са добре дошли. Но по никакъв начин няма да търпим заплаха за живота на британски граждани от правителството на Русия”, добави британският премиер.

Също както британците и Русия съобщи, че обявените днес санкции няма да са окончателни, ако това се наложи. 

ФАКТИ ПО СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ":

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

Съпругата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

„Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.