Те поискаха оставката на директора на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова

Десетки граждани на морския град се събраха пред сградата на Община Бургас на протест за по- чист въздух, информира Радио "Фокус"-Бургас.

Хората излязоха с плакати с надписи "Бургас - град без чист въздух, град без бъдеще!!!", "Бургас иска глътка чист въздух", "Тонке, в Бургас маймуни няма!", "Здравето е избор! Имаме право на него!" и др. А някои от тях поставиха медицински маски на лицата си. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Исканията на протестиращите са за по-чист въздух в града, локализиране на източниците на неприятните миризми и предприемане на адекватни мерки за отстраняването им, както и по-строг контрол от страна на самите институции. Те поискаха и оставката на директора на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова поради това, че инспекцията не работи пълноценно за бургаското общество.

"Напълно разбираемо е това, че изразяват недоволство и срещу факта, че компетентните институции не могат да установят ясно причините. Това има и своето обяснение, тъй като това, на което ставаме свидетели, са наистина тези миризми, причините за които обаче могат да бъдат хиляди като емитирани замърсители или елементи на атмосферния въздух. Няма установена нормативна уредба, както и устройства, които да позволят да установим кои са тези емитирани емисии, които причиняват миризмите и кой е техният източник", коментира зам.-кметът по европейските политики и околна среда на Община Бургас Руска Бояджиева.

Глоби за бургаски предприятия заради замърсяване на въздуха

Тя припомни, че на 15 март се проведе среща в РИОСВ-Бургас, на която беше взето решение Общината да осигури подходящ терен за изграждането на станция за мониторинг на въздуха в жилищен комплекс „Славейков”. Екоинспекцията ще изиска информация от всички предприятия, от чието производството се отделят миризми, и ще се създаде карта, върху която да се маркират потенциалните замърсители. Предстои и втора среща, на която ще се представят данните от изследването и набележат конкретните мерки.

На протеста присъстваха общински съветници и еколози. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.