Децата между 8 и 14 години са най-застрашената група потребители в интернет

Да се създаде регистър на педофилите в България. Идеята е на Явор Колев – началник на „компютърни престъпления” в ГДБОП. А поводът е свързан със случай на осъден педофил от Бяла Слатина, който в момента е собственик на детски парти център.

За да разберат колко са застрашени децата в интернет, няколко организации направиха своеобразна родителска среща.

Повече от 50% от децата под 10 години позлват ежедневно интернет. И 100% от тях са изложени на опасности, за които родителите дори не подозират.

Всяко трето дете в България е общувало онлайн с непознат (ВИДЕО)

„Платформа за оглеждане на животинки от малки деца, там задържахме един педофил от Пловдив. Това, че детето ви е в някаква игра, насочена към деца, не значи, че няма педофили, те са точно там”, коментира Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” в ГДБОП.

Много от децата разбирали, че вече са станали жертва, твърде късно. И още по-късно разбирали родителите им.

„Имахме среща с един баща в Стара Загора и дъщеря му на 13 години, станала жертва на педофил, дори се беше стигнало до там, че момичето смяташе, че това е неговото гадже”, разказва Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” в ГДБОП.

АГРЕСИЯ И НАСИЛИЕ: На какво се дължи състоянието на българското общество?

За да предпазят децата си, родителите могат да им създават детски профили в интернет - Facebook и Google. Така ограничават възможността от атаки на педофили.

„73% от децата са във Facebook, значи те трябва да излъжат за възрастта. Проблемът е, че Facebook предоставя много важни защити за профили под 18 години, което масово не се знае. Ако родителят е сметнал за нужно да пусне детето си на 10 години във Facebook, нека поне да го регистрира като на 13 навършени години, за да го предпази”, твърди Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет.

А детето става потенциална жертва, още преди да влезе в социалните мрежи, смята Явор Колев. Затова родителите трябва да поемат контрола в свои ръце.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.