Руският президент иска нормализация на отношенията със западните страни

Путин търси сближаване със Запада. Въпреки продължаващия скандал с отровения шпионин, президентът на Русия даде индикации, че иска сваляне на напрежението.

ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ: Путин печели четвърти президентски мандат

"Искам да ви кажа, че няма да има надпревара във въоръжаването. Точно обратното. Планираме да изградим наново отношенията си с всички страни по света и то така, че да бъдат напълно конструктивни", заяви руският президент.

ЗА 4-ТИ ПЪТ: Какво значи изборната победа на Путин за света?

Ден след победата си Путин срещна с останалите кандидати на изборите.  На Запад разчетоха изказването, ако не като подаване на ръка, то поне като сигнал, че руският лидер търси нормализиране на отношенията.

"Разбира се, не всичко зависи само от нас. Както в любовта, трябва и двете страни да са заинтересовани, иначе никаква любов не се получава", каза Путин.

И докато Путин пращаше послание от Кремъл, в Лондон изпроводиха 23-та дипломати, които Великобротания гони, заради отравянето на Сергей Скрипал. В руското посолство беше организирано тържество в тяхна чест. 

Докато автобусите с прогонените напускаха посолството, в изолирана лаборатория недалеч от Солзбъри, международен екип от химици изследва веществото, с което бяха отровени бившия шпионин и дъщеря му. Официален Лондон и днес каза, че руснаците се опитват да объркат хората с безброй версии за случилото се. 

Чехия официално извика руския посланик за обяснения защо тяхната страна беше замесена в случая. Кремъл посочи Чехия като една от държавите, които може да са произвели отровата.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.