Голяма част от нея паднала при силните ветрове в началото на седмицата

Щъркелово семейство спира спешен ремонт на църковна камбанария. Това се случва в село Бял извор, община Опан. Ремонтът се отлага за есента на 2018 г.

Църковната камбанария в село Бял извор, върху която има от дълги години щъркелово гнездо, се нуждае от спешен ремонт. Голяма част от нея паднала при силните ветрове в началото на седмицата.

ЗАРАДИ ЛЕДЕНИЯ ДЪЖД: Хора от Северозападна България приютяват щъркели (ВИДЕО)

„Липсва поне половината обвивка на купола, другото е, че самата конструкция е вече изгнила”, заяви Генчо Колев, кмет община Опан.

От кметството преместват щъркеловото гнездо, на специална конструкция, 30-на метра от камбанарията на църквата „Успение Богородично”. И се готвят за ремонт.

Мъж приюти в дома си премръзнали щъркели (ВИДЕО)

„Взехме решение, през тази седмица, да е готов новия купол, който ние ще качим горе, но се оказа, че щъркелът е много по-бърз от нас и за 2 дни, успя да възстанови близо 40% от гнездото си.  Постоя там половин-един час и започна да си носи старото гнездо на старото място”, обясни кметът Колев.

Въпреки че са готови с ремонтите на църквата, се взема решение, те да се отложат

„Трябва да изчакаме, поне 9 месеца, докато щъркелът излюпи и неговите рожби отлитнат. Аз ще търся вариант да укрепя самия купол, за да не падне, защото той наистина е пред събаряне”, обясни Генчо Колев.

Репортер: Георги Манев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.