Отношенията между двете страни са изострени, откакто Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

Ключов ден от визитата на президента Румен Радев в Израел. Държавният глава разговаря с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Аббас.

Радев призова за повече прагматизъм в отношенията между България и Израел (ВИДЕО)

Срещата на държавния ни глава с израелския премиер вече приключи. Нетаняху подчерта, че страната ни винаги ще бъде партньор на Израел, като подчерта българската роля за спасяването на евреите по време на Втората световна война. От своя страна Радев отвърна, че отношенията между двете държави трябва да се засилят, особено в областта на високите технологии, образованието и науката. 

Нетаняху: Няма да позволим на враговете ни да се сдобият с ядрено оръжие

"България винаги е била силен съюзник на еврейската държава и народ. Вие сте добре дошли като истински приятел. Няма никога да забравим миналото - как преди 75 години българският народ се възпротиви по един невероятен начин срещу нацистките призиви за депортация", заяви Нетаняху след разговорите.

"Днес ние се нуждаем от много по-голям прагматизъм в нашите отношения. 150 милиона долара стокообмен не отговарят нито на нашите икономически възможности, нито на регулярен и ползотворен политически диалог. Ние сме дълбоко заинтересовани от прилагането на опита на държавата Израел в изграждането на социално ангажирано и интегрирано общество", изтъкна Радев. 

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА РУМЕН РАДЕВ В ИЗРАЕЛ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

Предстои държавният ни глава да се срещне с палестинския президент Махмуд Аббас. В последно време отношенията между Палестинската автономия и Израел са изострени, след като американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел. А очакванията са, че и двете държави ще призоват за подкрепа на своята политическа позиция.

Напрежение възникна и между Палестинската автономия и САЩ, след като преди дни Аббас нарече с обидна дума американския посланик в Йерусалим.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.