Това беше решено след срещата на върха на лидерите от Общността в Брюксел

България ще е домакин на среща между Европейския съюз и Турция в момент на много високо напрежение между Анкара и Брюксел. На среднощно заседание лидерите на общността осъдиха остро действията на Турция срещу Гърция и Кипър, а премиерът Бойко Борисов призна, че разговорите във Варна ще са много тежки.

Борисов: Всички очакват много от срещата ЕС-Турция във Варна

Путин, Тръмп и Ердоган - така председателят на Европейския съвет обобщи приключилата среща на върха. Въпреки несъгласията с политиката на Ердоган, Европа няма да прекъсва диалога с южната ни съседка и не отмени срещата в България.

Лидерите на Евросъюза и Реджеп Ердоган ще се срещнат във Варна в понеделник.

„Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени”, заяви Бойко Борисов.

Срещата във Варна цели да потвърди турските ангажименти за удържане на мигрантите срещу изплащането на втория транш на средствата от Европа за това.

ЕС: Много вероятно е Русия да стои зад атаката срещу Скрипал

„Тези открити канали за диалог целят едно нещо – да потвърдим второто споразумение за над тези 3,5 милиона мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница”, поясни Борисов.

Евросъюзът категорично подкрепи Гърция и Кипър в конфликта им с Анкара. В отговор говорител на турското външно министерство отхвърли критиките като "неприемливи".

"Няма да бъде лесна среща. Няколко сложни въпроса ще бъдат обсъдени във Варна, включително турските действия в Сирия”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Според европейските лидери няма друго приемливо обяснения по случая с отравянето на руския агент Сергей Скрипл, освен че зад това стои Русия. ЕС предприе безпрецедентна мярка и призова посланика на Общността за разяснения.

„За съжаление в момента сме във време, много по-тежко от Студената война. Не съм оптимист за мирното развитие на света”, на мнение е Бойко Борисов.

„В понеделник ще последват и ответни мерки на национално ниво”, допълни Туск.

Няколко страни обявиха, че ще експулсират руски дипломати, подозирани в шпионаж, а други ще отзоват посланици. България подкрепя общото решение на ЕС, но иска категорични доказателства за евентуална вина на Русия.

„Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос. Казах, че сме в коалиция, надали ще постигнем споразумение с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България, настроенията у нас никак не са в тази посока”, коментира още българският премиер.

Борисов бе категоричен, че по всички спорни въпроси е нужен диалог.

Напрежение беше отбелязано и в отношенията Брюксел-Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп държа под напрежение европейските лидери до малките часове на нощта. Те бяха в очакване да разберат дали той ще наложи мита на европейските стоки. Отговор от Тръмп ще бъде даден най-рано през май.

Кореспондент: Антоанета Николова

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.