Това е установила Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Обвиниха в конфликт на интереси бившия директор на Националния исторически музей Божидар Димитров. Според Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, докато бил на поста, Димитров сключвал договори с фирмата на дъщеря си и племениците си. Поръчал им каталози за 20 000 лева.

Проф. Божидар Димитров учреди движение „Кан Кубрат“

Не конфликт на интереси, а "шпионска история" по спасяването на ценни антики. Така професорът определя случилото се. Всичко започнало с едно среднощно обаждане от ДАНС. Потърсили бившия шеф на Националния исторически музей, за да прибере на сигурно място колекция от над 100 антики, току що конфискувани от дилър.

„Колекционерът се оказа виден бизнесмен, който направи това, което правят всички като ги арестуват - обяви, че ще направи дарение на тези предмети”, обясни Димитров.

Божидар Димитров готов да направи професорска партия

Бизнесменът и колекционер е Добромир Петров. Условието му да дари ценностите на музея било да се изготви каталог на колекцията. От музея обаче не разполагали с нужните средства. 

„И той каза, че ще направи дарение и направи дарение, парично. И от там на фирмичката на моите близки, които знам, че за 4-5 дни ще свършат работата, а не за 36 месеца. И им дадох тази сума”, каза още Божидар Димитров.

„Тези пари са били дарение и се налагало бързо организиране на изложба, което не е така. Парите са дарени още февруари месец, договорите са сключени два месеца по-късно. Очевидно не се е бързало”, обясни Пламен Георгиев, председател на  Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Божидар Димитров: Опозицията е много слаба, много изхабена

По договор половината от сумата за каталозите трябвало да се плати авансово, а другата половина - след доставката. Общо 19 800 лева.

„Точно 200 лева под 20 000 лева, която е сума, за да има обществена поръчка. След като се е сключил този договор в същия ден, е разпредено авансово плащане на 50% и два месеца по-късно е разпредено да се платят и останалите 50%”, продължи Георгиев.

Божидар Димитров се пенсионира

Така цялата сума е платена предварително, а каталозите са изготвени чак през 2017 г. И то само половината от тях. Божидар Димитров твърди, че спрял поръчката, тъй като колекционерът изчезнал и бил неоткриваем до днес. Потърси го и екипът на Новините на NOVA, но без успех.

Димитров ще получи четири глоби в размер от 5 до 10 000 лева всяка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.