Органите на реда го ликвидираха

Заложническа драма във Франция приключи с трима убити и трима ранени. Нападателят, смятан за привърженик на ИДИЛ, взе заложници в магазин в южната част на страната.

След няколко часа супермаркетът беше щурмуван от полицията, а терористът - убит.

Властите обявиха случая за терористичен акт.

Става въпрос за три последователни нападения, които са се развивали едно след друго.

Около 10:30 часа тази сутрин 25-годишният Редуан Лакдим, който е от марокански произход, стреля по четирима трениращи полицаи, които са извършвали своя сутрешен джогинг. Един от полицаите е тежко ранен. Това се случва в градчето Каркасон.

След това напада кола с шофьор и пътник. Убива пътника. Взима колата и се отправя директно към супермаркета в съседния град Треб. Там убива двама служители на магазина.

Стигна се до заложническа криза, продължила няколко часа. До последно се твърдеше, че нападателят останал в супермаркета само с един от заложниците, който е полицай. Всъщност полицаят сам решил да влезе под прикритие в магазина и да играе ролята на заложник. 

 

„Прокуратурата и по-точно прокурорите за борба с тероризма са мобилизирани и цялата информация, която имаме в момента, сочи, че става дума за терористичен акт”, заяви министър-председателят на Франция Едуард Филип. „Към мястото пътува вътрешният министър Жерар Колом. Той, заедно с прокуратурата, ще поемат контрол върху операцията, след като пристигне. Въоръжената атака е била насочена срещу четирима полицейски служители в района на Каркасон”.

Нападателят е познат на полицията. Той е 25-годишен от марокански произход. Знае се, че е бил радикализиран.

Очевидец твърди, че когато влязъл в магазина, нападателят бил въоръжен с ножове, пистолет и гранати и извикал „Аллах е велик”.  Освен това твърдял, че е член на ИДИЛ. 

ИДИЛ също го обявиха за свой член.

Експерт: Похитителят от Франция действа като вълк единак

В района са били също сестра му и майка му. Заговори се, че двете жени са служили като посредници в тази заложническа криза, за да осъществяват комуникацията, пишат френски медии.

Кореспондент: Петя Желева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.