Отговорност за нападението пое ИДИЛ

Терор във Франция. Заложническата криза завърши с три жертви, 16 ранени и убит нападател. Мъжът взе заложници в супермаркет в градче в южната част на страната. Преди това открадна автомобил и стреля по полицаи.

Всичко започна около 10.00 часа сутринта в Каркасон и завърши седем часа по-късно в град Треб. Нападателят е 26-годишен мъж от марокански произход. Известен е на полицията, но за дребни престъпления.

СНИМКИ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

Не е смятан за потенциален терорист, но е крещял „Аллах е велик”. Поискал е да бъде освободен и Салах Абдеслам - единственият задържан за атентатите в Париж.

Макрон: При стрелбата на джихадиста бяха ранени 16 души (СНИМКИ)

Преди да вземе заложници в супермаркета, 26-годишният мароканец стреля по полицаи в съседно градче. След това спира автомобил, застрелва пътника и прострелва шофьора. С откраднатата кола се отправя към супермаркет в съседния град Треб. Нападателят убива двама служители на магазина, но повечето успяват да избягат.

В магазина остава един заложник - оказва се, че той е 45-годишен полицай, който се престорил на заложник. През неговия телефон колегите му слушат какво става вътре и когато чуват изстрели, щурмуват и убиват нападателя. Полицаят е ранен и се бори за живота си.

Късно тази вечер полицията съобщи, че е арестувана жена, която е живеела с нападателя. Миналата година полицията е наблюдавала 26-годишният мароканец за ислямистка дейност. Той е бил известен на органите на реда за дребни престъпления. Въпреки това е бил наблюдаван, но не е смятано, че е радикализиран.

Засега няма данни, които да свързват нападателя с ИДИЛ, но групировката  побърза да поеме отговорност за действията му.

Президентът Еманюел Макрон, който се прибра от Брюксел обяви: „Убийството на трима души в Южна Франция е акт на ислямски тероризъм, но силите за сигурност все още проверяват дали ИДИЛ наистина стои зад него, както твърди”.

Часове след атентата полицаи претърсиха жилището на нападателя. Точно в полунощ светлините на Айфеловата кула ще угаснат в памет на жертвите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.