Институтът по криминалистика страда от периодична липса на консумативи

700 ДНК проби, назначени от МВР по различни дела, отлежават в Института по криминалистика. Причината за забавянето на експертизите е периодичната липса на консумативи през последните 3 години. Това спира работата на лабораторията към МВР за по няколко месеца.

Така днес 700 проби, събирани по различни криминални случаи, чакат ред за анализ повече от година.

„Наистина има известно забавяне и струпване”, признава Димитринка Маркова, директор на Института по криминалистика към МВР. 

„То е на периоди. Да речем през 2015-а и 2016-а имахме консумативи за един период, после спирахме работа, после пак продължавахме. Забавяне има. Тъй като и хора напуснаха през това време, напуснаха някои от експертите”, добавя Маркова. „Миналата година имаше и авария. Всичко това нарушава нормалния ритъм на работа”.

„Хората си мислят, че експертизите в МВР би трябвало да се случват бързо. Нашите представи, ако са от телевизия, от телевизионните сериали, не са много реалистични, тъй като сме ходили в чужбина и знаем, че нещата не се случват като в телевизионните сериали”, коментира Маркова. „Не, не е така, в рамките на минути и часове да се реши някой казус. Това не се случва, това е реалността, ние се съобразяваме с нея и правим каквото можем”, заявява Маркова.

Още от "Миролюба Бенатова представя" гледайте ТУК.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.