МВР е предупредило Министерството на правосъдието, заяви вътрешният министър

Още от 2016 г. има информация, че Владимир Пелов се готви да избяга от затвора. Това стана ясно в парламента, където бяха изслушани вътрешният министър Валентин Радев и министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Полицията вече разполага с номерата и марката на автомобила, с който първоначално двамата затворници са избягали.

В парламента се чуха и призиви за оставки.

ЗАРАДИ ИЗБЯГАЛИТЕ ЗАТВОРНИЦИ: Двама министри дават обяснение

„За бягството на лицето Владимир Пелов и за подготовката за бягство имахме оперативна информация още миналата година лятото. Информацията е подадена на Министерство на правосъдието и тези, които са заинтересовани от това. Направени са и са взети необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора”, каза вътрешният министър Валентин Радев.

Журналист: В затвора можеш да вкараш всичко - от проститутка до дрога

Според министъра на правосъдието Цецка Цачева в основата на бягството е човешка грешка.

„Вярно е, че през 2016 г. е имало данни, че единият от двамата избягали, е бил готов за бягство. Реакцията на ръководството тогава е била той да бъде спрян от работа, където режимът не е толкова строг”, заяви Цачева.

„Като съобразяваме, че бягства от затворите винаги е имало. Още от времето на граф Монте Кристо, влакът беглец, от Алкатрас имаме бягства”, коментира депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Затворник ексклузивно за NOVA: Радо и Пелов са подготвяли бягството поне от месец

„Всеки ден губим усещането за държава. Не е нормално в държава-членка на ЕС затворници да излизат през парадния вход и чистачката единствена да има смелостта да ги гони”, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Шефът на МВР: Имаме много получени сигнали за избягалите затворници

„Искам да заяви, че в момента, в който разполагам с пълната информация относно неизпълнени задължения на конкретни служители, без значение на какви нива са те, в йерархията на Софийски затвор и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, ще бъда безкомпромисна”, заяви Цачева.

Проверката на правосъдното министерство трябва да приключи след великденските празници.

ЕКСКЛУЗИВНО ПРЕД NOVA: Говори свидетел на бягството на двама осъдени от Софийския затвор (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Политическата отговорност за избягалите затворници е подаване на оставка”, заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов, цитиран от агенция „Фокус”. „Съществува институция към Съветът на Европа, която се нарича Комитет против изтезанията, която е написала поне три доклада за последното десетилетия до Министерство на правосъдието с бележки към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, заяви Жаблянов. Той подчерта, че условията, в които пребивават лишените от свобода, предполагат тяхното бягство и попита защо управляващите не са направили нищо в последните години.

ВСИЧКО ЗА БЯГСТВОТО ОТ ЗАТВОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.