Шефовете на Централния софийски затвор и на ГД "Изпълнение на наказанията" се простиха с постовете си

Повече от 24 часа полицията безрезултатно издирва двамата престъпници, избягали от Централния софийски затвор.

В сряда Владимир Пелов и Радослав Колев са обявени за международно издирване. Под засилена охрана са границите, ходовете и изходите на магистралите.

Данни, че те са подготвяли бягство, МВР е имало още преди година.

Уволниха шефовете на ГД "Изпълнения на наказанията" и на Софийския затвор

Разпитани са десетки хора.

В сряда по обед беше задържан и синът на единия от бегълците - Владимир Стефанов.

Няколко часа по-късно стана ясно, че заради бягството с постовете си се прощават временно преназначеният на длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев. Оставките им бяха поискани от правосъдния министър Цецка Цачева, подадени от длъжностните лица и веднага приети.

Бягството на опасните престъпници беше извършено в ранния следобед във вторник - в деня за получаване на пратки в затвора.

САМО ПРЕД NOVA: Говори хигиенистката, опитала се да спре бегълците от затвора

Рецидивистите Радослав Колев и Владимир Пелов чакат ред. Но се оказват въоръжени. Единият с нож, другият с пистолет. Пребиват служителя, който проверява пратките, разказва съкилийник на един от бегълците. Думите му потвърждават и от МВР.

„Нокаутираха този първо, цивилния. Насочи му пистолет към главата. Ритна го с коляно. Онзи се срути”, разказва свидетелят.

След това бегълците неутрализират двама от надзирателите. И стрелят срещу постовия на главния вход.

„Той го отваря с бутон, защото умира от страх. Те са страхливи. И го видях Пелов как тичаше на бариерата и му правеше на Ради по-бързо с ръка да минава. И просто им виждаш гърбовете”, каза още очевидецът.

Чистачка в затвора се опитва да предотврати бягството.

Радев: Имаше информация за готвено бягство, взети бяха мерки (ВИДЕО)

„Те пред входа стреляха, а като тръгнаха да бягат, аз тогава тръгнах по тях. Виках защо стрелят по човека. За да реагират други хора, да може да видят нещо. Защото аа, в страха си, нищо почти не видях. Казаха ми да се махам. А колата не я видях, защото те бяха застанали до някаква кола, но аз вече от уплаха нищо не видях”, разказа хигиенистката пред NOVA.

Бягството трае по-малко от минута. Освен чистачката, стрелбата вижда и един от социалните работници в затвора. Той също се опитва да спре Колев и Пелов. Отвръщат му с куршум, без да го ранят. 

„Тогава излетя дежурният офицер, със 7-8 човека, ама то вече всичко беше приключено. Пред 11 човека става това нещо”, разказа един от затворниците.

Владимир Пелов планирал бягството още през 2016 г. Държал оръжието си в килията. Кога е внесено и от кого, все още не е ясно.

„Това оръжие се вкарва само чрез човек. Този хубав пистолет, който видяхте, е боен, не е някаква играчка”, коментира един от лишените от свобода. И допълни, че пистолетът и ножът, с които са били въоръжени бегълците, не са намерени в килиите им, защото „има хора, на които се прави фиктивен тараш”.

Бивш правосъден министър: Вътрешен човек е организирал бягството на затворниците

До 2016 г. Пелов работел в цеха за металообработване, а съучастникът му Радослав Колев  - в кухнята. Предполага се, че оттам се е снабдил с ножа, използван по време на бягството.

И двамата бегълци били в общи отделения, а не в единични килии, които са предвидени за особено опасните престъпници.

Издирването продължава. Търсят се свидетели и записи от охранителни камери.

В полицията в Ботевград цяла нощ продължиха разпитите на близките на Пелов. Синът му беше задържан по подозрение в съучастничество. 

Той, както и майката на избягалия затворник, бяха извикани на разпит в сряда, в 18 часа вечерта.

Разпитът на майката е приключил сравнително бързо, но синът е прекарал в районното управление близо 15 часа. След това той беше откаран под конвой към София, за да се провери дали има нещо общо с бягството.

Журналист: В затвора можеш да вкараш всичко - от проститутка до дрога

Криминалният психолог Росен Йорданов познава майката на Владимир Пелов от предходното му задържане през 2016 г. Тогава той се укрива в къща на свой роднина във вилната зона на Ботевград. А полицията го издирва около две седмици. Психологът твърди, че за залавянето му помага именно майка му.

Екип на NOVA oпита да намери майката на Пелов, но безуспешно. Пред  камерата обаче застана съпругата на брат му. Тя заяви, че семейството й не поддържа връзка с беглеца.

Всички близки и съседи са единодушни в едно - Владимир Пелов е интелигентен.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Вероника Димитрова/Владислава Тричкова

ВСИЧКО ЗА БЯГСТВОТО ОТ ЗАТВОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.