Това е и последният ден, в който се боядисват яйца

Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Това е и последният ден, в който се боядисват яйца.

РАЗПЕТИ ПЕТЪК: Православният свят се прекланя пред саможертвата на Христос

Църквата прославя Велика събота като най-благословения седми ден, защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Иисус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в неделята, Великден.

Къде българите ще празнуват Великден?

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутринта и продължава до края на деня и свършват при звуците на тържественото "Христос воскресе!".

Боядисваме великденски яйца на Велики четвъртък

Рано тази сутрин митрополит Антоний замина за Йерусалим с четири фенера, за да донесе Благодатния огън. Правителственият „Фалкон”, с който пътува църковната ни делегация, ще се върне в България след 19.00 часа тази вечер.

От летището огънят ще бъде разпратен до всички храмове в страната. Към 23.30 часа фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Велика сряда - денят, в който Юда предава Христос

За първи път в историята Македонската православна църква ще получи свещения пламък с помощта на българската църква.

Великденските празници са под засилени мерки за охрана. Полицейски и противопожарни екипи ще има при всички църкви. Под специално наблюдение са граничните пунктове заради продължаващата пети ден акция по издирване на двамата опасни рецидивисти, които избягаха от Софийския затвор. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.