Стотици полицаи охраняваха събитието

Йерусалим посрещна Благодатния огън.

Израел изпрати няколко стотин допълнителни полицаи да охраняват събитието с оглед напрежението между евреи и палестинци, което се засили в последната седмица.

Хиляди православни християни се стекоха в древния град за церемонията в църквата "Възкресение Христово". За храма се вярва, че е построен на мястото, на което е разпнат и погребан Божият син.

Огънят се разпространи сред вярващите, които бяха заобиколили Божия храм и се намираха по уличките на стария град. Всички протягаха ръце, за да запалят свещите си.

Чудото на Великден идва с Благодатния огън

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. 

На Велика събота Христос е в Ада

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът на Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото се ражда с помощта на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим.

След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.