Вашингтон заплаши със силен отговор, а Москва отвърна, че отдавна е предупредила за готвени провокации в близкоизточната страна

Съветът за сигурност на ООН заседава спешно  заради твърденията за използвано химическо оръжие в Сирия. Русия и Съединените щати си размениха гневни думи в залата. Москва обяви, че това е провокация. А американският посланик заяви, че ръцете на Русия са изцапани с кръвта на сирийските деца.

САЩ не изключват военен отговор заради химическата атака в Сирия

Съединените щати и Франция заплашиха със силен отговор. Русия обяви, че няма никакви доказателства за такава атака.

Организацията Сирийско-американско медицинско общество твърди, че около 500 души са били приети в болници в района на Дума. Те имали всички симптоми на излагане на химическо вещество.

„Мисля, че бях много ясна - ако това е атака с химическо оръжие, която изглежда като че ли е извършена от режима, искам да ви уверя, че на отговорните ще бъде потърсена сметка”, заяви Тереза Мей.

На въпрос дали Вашингтон смята да предприеме действия срещу Дамаск,, включително въздушни удари, американският министър на отбраната отговори:

„Не изключвам нито една възможност.”

Израел е нанесъл удар по сирийска военновъздушна база

Москва обяви, че руски специалисти са посетили района на град Дума и не са открили доказателства за атака с химическо оръжие.

„Нашите военни в Сирия предупреждаваха няколко пъти, че се подготвя провокация. Сирийското правителство също каза, че се готви провокация, чрез която Дамаск да бъде обвинен за използване на химическо оръжие срещу цивилното население”, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Той  говори само часове след смъртоносна атака срещу сирийска военна база, за която Москва и Дамаск обвиниха Израел. Военен източник обяви, че има загинали и ранени след ракетна атака срещу летището Те 4. Източникът потвърди, че нашата противоракетна отбрана е прихванала атаката и е свалила няколко от тези ракети.

Днес ракети са ударили базата Те 4 близо до град Хомс. 14 души са били убити, сред тях трима ирански граждани. Израел, който и преди е извършвал удари срещу цели в Сирия, до момента не е коментирал твърденията. Първоначално Сирия обвини Вашингтон за удара, но Съединените щати, Великобритания и Франция отрекоха, че са замесени.

Руското Министерство на отбраната предупреди преди седмици, че се чака „провокация” с химическо нападение.

Тогава Москва се закани, че няма да допусне да пострадат нейни военнослужещи и ще сваля крилати ракети и носителите им. Русия има две големи бази в Сирия – летището Хмеймим и пристанището Тартус, както и бойни кораби в региона.

Евентуалният американски удар може да дойде от кораби, разположени в Средиземно море, Червено море и Персийския залив. Американците и съюзниците им поддържат сили и в Източна Сирия.

Дали ще се стигне до удари зависи и от заседанието на ООН. Междувременно, в проучване на „Галъп” се казва, че над половината българи смятат, че има реална опасност от световен конфликт. На обратното мнение са 43 % от запитаните.

Днес ракети са ударили базата Те 4 близо до град Хомс. 14 души са били убити, сред тях трима ирански граждани. Израел, който и преди е извършвал удари срещу цели в Сирия, до момента не е коментирал твърденията. Първоначално Сирия обвини Вашингтон за удара, но Съединените щати, Великобритания и Франция отрекоха, че са замесени. 

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ЗАРАДИ СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.