Тръмп се обърна към Москва, казвайки, че "ракетите идват", докато от Кремъл отвърнаха, че ще свалят всички ракети, които удрят по силите на Асад

Ескалация на напрежението между Вашингтон и Москва, заради Сирия. Американският президент Доналд Тръмп предупреди Русия да се готви за ракети в арабската държава. Москва заплаши, че ще има отговор на американските удари.

Израел: Ако Иран се опита да ни навреди, ще свалим Асад

В традиционната си ранно-сутрешна туитър тирада Доналд Тръмп предупреди Русия да се готви за цитирам “приятни” и “умни” ракети, които ще полетят към Сирия заради предполагаемата химическа атака на режима на Башар Аласад в сирийския град Дума.Но следващият туит на Тръмп може би дава по-добър контекст на тази заплаха.

Путин: Надявам се, че здравият разум ще надделее в международните отношения

Войната, поне на думи, вече започна. Последната порция размяна на заплахи започна от един руски дипломат.

„Ако има американски удар, ще цитирам думите на президента Путин, че ракетите ще бъдат свалени, както и източниците, от които са дошли”, заяви руският посланик в Ливан, Александър Засупкин.

Тръмп отговори в туитър.

Сирия: Заплахата от удари на САЩ е безразсъдна ескалация

„Приготви се Русия, защото ракетите идват, приятни и умни. Не трябва да сте партньори с животно, убиващо с газ, който убива своя народ и се забавлява”, написа президентът.

Така Тръмп намекна за предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума. Русия обаче твърди ,че не са намерени следи от такова оръжие. Войната на думи продължи във фейсбук - говорителят на Руското външно министерство Мария Захарова написа, че умните ракети трябва да са насочени към терористи, а не към легитимно правителство, което се бори с международни терористи на своята територия.”

Турция: САЩ и Русия се карат като улични бабаити

Въпреки прегръдката между руския и американския посланик в ООН вчера, двете страни наложиха вето на паралелни версии на резолюция за случилото се в Дума.

„Мисля, че Русия е много добра в играенето на игри. И го видяхме когато се задейства съвместния механизъм за разследване и те го харесваха до момента, в който той не откри вината на Асад. След това те вече не го искаха”, каза американският посланик в ООН Ники Хейли.

Два часа след първия си туит Тръмп написа нов, който може да обясни по-ранната му заплаха.

Захарова: "Умните ракети" трябва да летят срещу терористи

"Лошите ни отношения с Русия са причинени от фалшивото и корумпирано руско разследване, оглавявано от всички лоялни на демократите или хора, които са работили за Обама”, каза в него президентът на САЩ.

От понеделник Тръмп е бесен заради обиск на ФБР в дома и офиса на личния му адвокат Майкъл Коен. Именно той е пазителят на всички лични и бизнес тайни на Тръмп. Президентът вини за обиските специалния прокурор по руското разследване, въпреки че те бяха поискани от назначени от Тръмп прокурор и заместник-министър. 

Тръмп към Русия: Пригответе се, ракетите идват!

Въпреки, че съобщенията в туитър може да се обяснят с лошото му настроение заради руското разследване, атака срещу режима на Башар ал Асад в Сирия е почти сигурна.

В потвърждение дойде и предупреждението на Европейската агенция за контрол на въздушния трафик, авиокомпаниите да бъдат предпазливи в полетите си над източното Средиземноморие заради възможно започване на въздушни удари по Сирия в следващите 72 часа.

Кореспондент: Ясен Дараков

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ЗАРАДИ СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.