По-високият риск се дължи на вътрешния им биологичен часовник

Според последни изследвания, хората, които стоят до късно и заспиват насила, е по-вероятно да умрат по-рано от събуждащите се с изгрева на слънцето.

Проведено е проучване сред повече от 430 000 във Великобритания, продължило 6 години и половина. То установи, че при т.н. „сови“ рискът от смърт е с 10% по-висок, отколкото при „чучулигите“.

Как да спим правилно?

Съавторът на изследването Малкълм ван Шанц от университета в Съри препоръчва „нощните типове“ да започват и свършват работа по-късно от останалите. .

„Ако се опитват да бъдат активни сутрин, „нощните сови“ могат да имат здравословни проблеми“, заяви Кристен Кнутсън от Северозападния Университет в Чикаго.

Събраната информация е от изследване на почти половин милион души на възраст между 38 и 73 години.

Експерти определиха храните, които допринасят за здрав сън

Участниците са определени като „сутрешен тип“ (27%), „повече сутрешен, отколкото нощен“ (35%) и „нощен тип“ (9%). Отбелязано е тяхното тегло, навик към тютюнопушене и социално-икономически статус.

За времето на проведения експеримент смъртните случаи са били малко над 10 500. Сред тях „нощните типове“ по-често страдали от психични разстройства, диабет, стомашни и дихателни проблеми и спели по-малко нощем.

Кои спомени заличаваме по време на сън?

По-високият риск, според Кнутсън, се дължи на вътрешния им биологичен часовник, който не съответства на външната им среда.

Изследователите настояват за специално лечение на“ нощните сови“, когато това се налага.

Как да подобрим съня си?

„Ако приемем, че тези хора са отчасти генетично обусловени, би могло да се създаде по-гъвкаво работно време за тях“, заключава Кнутсън. „Не би следвало да ги принуждаваме да стават в 8:00 сутринта.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.