В горещата реторика се намесиха Великобритания, Франция, Германия и Турция

Ден след като заплаши Русия с ракети, американският президент даде заден ход, но все пак уточни, че възможността за въздушен удар в Сирия остава отворена. Москва отговори, че не вижда ескалация на напрежението, но призова светът да помисли, какви са евентуалните последствия от заплахите на Доналд Тръмп.

Екипи на ОЗХО пристигат днес в Сирия

След дни на напрежение, в очакване на американски удари срещу Сирия, тази сутрин президентът Доналд Тръмп излезе с ново съобщение в Twitter.

„Никога не съм казвал кога ще бъде атаката срещу Сирия. Може да бъде много скоро или въобще да няма”, написа президентът.

„Президентът не е определил времева рамка и все още има няколко други възможности. Окончателно решение не е взето”, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Руският посланик: Дипломацията трябва да надделее в решението за Сирия

В същото време британски медии съобщиха, че на британските подводници е заповядано да се придвижат в ракетния обсег на Сирия. А в Лондон премиерът Тереза Мей свика спешно заседание на кабинета заради Сирия.

„Ситуацията е много деликатна и трябва да я преценим и обмислим внимателно, като си дадем сметка какво искаме да постигнем и колко са ни силни доказателствата”, каза от своя страна министърът за Брекзит Дейвид Дейвис.

Ердоган и Путин обсъдиха ситуацията в Сирия

Френският президент Макрон пък имал доказателства, че режимът на Асад стои зад атаките с химическо оръжие. Но отговорът щял да дойде, когато му дойде времето.

„Нашите екипи работят заедно. Имаме да взимаме решения в бъдеще време, когато преценим какво е полезно и ефективно”, заяви Макрон.

Германия от своя страна се разграничи от плановете на американци, французи и англичани.

Меркел: Няма да участваме във военна операция в Сирия (ВИДЕО)

„Все още не сме взели решение, но Германия няма да участва в никакви военни действия”, каза Меркел. В размяната на реплики, не пропусна да  се включи и Турция.

„В наши дни, великите сили и страните постоянни членки на Съвета за сигурност имат голяма отговорност. Но какво правят всъщност? Заплашват се една друга със съобщения в Twitter. Аз имам по-добра ракета. Не, казва другият, аз имам по-добра ракета. Нека да видим, изпрати я… Разправят се като улични бандити, но кой плаща цената? Цивилните плащат”, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм.

Тази вечер Съветът за сигурност на ООН отново се събира извънредно заради Сирия.

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ЗАРАДИ СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.