Правителството замразява концепцията за оценка на работоспособността

Правителството замразява концепцията за оценка на работоспособността, която вчера изкара хиляди хора с увреждания на протест. Управляващите още веднъж заявиха, че ще се борят с корупцията в ТЕЛК.

Реформата в ТЕЛК винаги е била на дневен ред в семейството на Павлина Радкова. Синът й е с детска церебрална парализа и не иска някой да решава колко нетрудоспособен е той.

Хората с увреждания преговарят със здравния и социалния министър

„Мен не ме интересува колко негоден е, а колко годен е – какво може да прави. Да е полезен за обществото, защото така не е полезен за никого – нито за обществото, нито за себе си, нито за близките си”, казва Павлина Радкова, майка на дете с увреждане.

За промяна в модела от години настояват и организации на хора с увреждания.

„Ние отдавна пледираме да се махне ТЕЛК-а и да се замени с оценка на индивидуалните потребности. Това само в България и Русия го има”, коментира Капка Панайотова от Центъра за независим живот.

Хората с увреждания се събраха пред МС, искат повече пари и грижа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Днес преговорите за реформа започнаха отначало. На срещата   представителите на държавата и на хората с уврежданията се разбраха само за предложената оценка за работоспособност.

„Тази концепция в този й вид ще бъде замразена. Всички бъдещи решения ще бъдат взимани с хората с увреждания”, обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

По думите на вицепремиера Валери Симеонов обаче последната дума ще бъде на Министерския съвет.

Ненков: Пари на НОИ отиват при хора, които не се нуждаят от помощ

„Продължава да има доста сериозни злоупотреби, които се дължат на неправилни, фалшифицирани, да не кажа подкупни ТЕЛК-ови решения. По наша оценка там се губят стотици милиони левове държавни пари”, обясни вицепремиерът Валери Симеонов.

Обещанието е, че хората,които имат реално право да получават инвалидна пенсия, няма да я загубят. А Павлина предпочита синът й да работи вместо да получава 130 лв. месечно от държавата. Затова и следващата седмица ще излезе на поредния протест, който организират родителите на деца с увреждания.  Майките на деца с увреждания първи завили намеренията си за протеста. Национално представените организации обаче не ги потърсили. Протестът на майките е насрочен за 18 април.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.