Москва твърди, че е намерила участници в тези действия, които са разказали как е станало всичко

Русия обвини Запада, че са нагласили химическата атака в град Дума. Външният министър Сергей Лавров я определи като „разработка на службите на една държава”.

Химическата атака е в основата на последното напрежение между Русия и Запада, който заплаши да започне да бомбардира Сирия. В ООН свикаха извънредно заседание на Съвета за сигурност с цел да бъде избегната ескалацията на конфликта в Сирия.

НАТО: Използването на химическо оръжие е заплаха за международния мир

„Имаме неопровержими данни, че това е била поредната постановка. И в нейното осъществяване са участвали спецслужбите на една държава, която сега се бута в първите редици на тази русофобска кампания”, заяви Сергей Лавров.

Гутериш: Напрежението в Сирия може да доведе до военна ескалация

"Потвърждение за употребата на химическо оръжие, хлор или някакво друго, нашите специалисти, които изследваха мястото, не откриха”, добави руският външен министър.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че има "доказателства за непосредственото участие на Великобритания в организацията на провокацията с предполагаемата химическа атака в град Дума в сирийския район Източна Гута". Това съобщи в петък пред журналистите официалният представител на МО на Русия генерал-майор Игор Конашенков. Според думите на генерала, руското министерство е намерило участници в заснемането на постановката на химическата атака в град Дума, които са разказали как е проведено то.

Започва ли новата Световна война?

„Днес руското военно ведомство разполага и с други доказателства, които свидетелстват за непосредственото участие на Великобритания в организацията на тази провокация в Източна Гута“, заяви Конашенков, като уточни, че от 3-и до 6-и април е оказван мощен натиск над представителите на т.нар. „Бели каски“ за по-бързото осъществяване на подготвената от по-рано провокация, именно от Лондон. 

Американците и французите настояват, че данни за химическа атака срещу мирни жители има. Въпреки това, последните сигнали от Вашингтон карат анализатори да смятат, че засега бомбардировките се отлагат.

НАПРЕЖЕНИЕ ЗАРАДИ СИРИЯ: Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно

"Разглеждаме много, много сериозно ситуацията, много отблизо и ще видим какво ще стане. Ще видим... Много е лошо, че светът ни е поставил в такава позиция”, каза Доналд Тръмп.

Срещата на съветниците по националната сигурност на Доналд Тръмп приключи, без да бъде взето решение за нанасяне на удари. В телефонен разговор Тръмп и британският премиер Тереза Мей изразиха съгласие, че използването на химически оръжия не трябва да остане без последствия. Желание да се забавят евентуални удари изрази и шефът на Пентагона.

„Не мога да кажа, че имаме доказателства, въпреки че със сигурност има много данни от социалните медии за използването на хлор или зарин”, обясни военният министър на САЩ, Джим Матис.  Засега единствено френският президент Еманюел Макрон заяви, че разполага с доказателство за използването на химическо оръжие при атаката в град Дума.

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ЗАРАДИ СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.