Според високопоставени представители от Брюксел, "доказателствата сочат", че сирийският режим е отговорен за химическата атака

Европейският съюз разглежда налагането на нови санкции на Сирия, включително включването в черния списък на още хора за разработването и използването на химическо оръжие, става ясно от проект за изявление на външните министри на блока, съобщи в. „Джерусалем пост“, цитиран от БГНЕС.

ЗАРАДИ СИРИЯ: Няма искания за логичистична подкрепа към България

Министрите се срещат в понеделник, за да обсъдят Сирия на фона на перспективата за западни военни действия заради подозрение за химическа атака от страна на правителството на 7 април. Всеки удар рискува конфронтация с Русия, която допринесе за успехите на президента Башар Асад във войната. Високопоставени представители на ЕС в петък заявиха, че "доказателства ясно сочат за сирийския режим" при разследване на газова атака срещу град Дума, при която са били убити десетки хора.

Русия: Лондон е участвал в постановка на химическата атака в Сирия

Американският президент Доналд Тръмп предупреди за военни удари в отговор и членът на ЕС Франция заяви, че има доказателство, че сирийското правителство е извършило атаката. Британският премиер Тереза Мей спечели подкрепа от министрите си, за да предприеме действия със Съединените щати и Франция, за да попречи на по-нататъшното използване на химическо оръжие от Сирия.

Гутериш: Напрежението в Сирия може да доведе до военна ескалация

Германия, Италия и Холандия заявяват, че няма да се присъединят към никакви военни действия. Останалата част от ЕС отказва да обсъди позицията си преди понеделнишките разговори на министрите. Дипломати и длъжностни лица в Брюксел подчертаха, че проектостановището на министрите, подготвено предварително и видяно от Ройтерс, може да се промени през уикенда в зависимост от развитието.Понастоящем то се позовава на съществуващите санкции на ЕС по отношение на Сирия, чийто черен списък включва 257 души за "жестоки репресии" на цивилни граждани, както и за извличане на ползи от или за подкрепа на режима.

Започва ли новата Световна война?

"ЕС ще продължи да обмисля по-нататъшни ограничителни мерки срещу Сирия, докато репресиите продължават", казват министрите в понеделник според проекта на текста.

"През юли 2017 г. и през март 2018 г. ЕС наложи допълнителни ограничителни мерки върху сирийските високопоставени служители и учени за ролята им в разработването и използването на химическо оръжие и е готов да обмисли налагането на допълнителни мерки в бъдеще".

НАТО: Използването на химическо оръжие е заплаха за международния мир

ЕС също така ще повтори, че няма да плаща за възстановяването на Сирия без политически диалог между Дамаск и опозицията, критикува Русия, Иран и Турция за военната им намеса в Сирия и призовава за отчетност за престъпления, извършени във войната, включително за използването на химическо оръжие. Засега в изявлението не се споменават никакви военни стъпки, както призова Фадел Абдул Гани, ръководител на Сирийската мрежа за човешки права.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.