Високопоставен служител на руското МВнР заяви, че Русия може да даде "достоен отговор" на всеки натиск от Вашингтон

Русия има възможности да даде достоен отговор на всеки опит за силов натиск от страна на САЩ. Това заяви в неделя директорът на Департамента по въпросите на неразпространението и контрола над въоръженията към Министерството на външните работи на Русия Владимир Ермаков на асамблеята на Съвета по външна и отбранителна политика, предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

Щайнмайер: Отчуждаването между Русия и Запада е тревожно

„В момента, през 2018 година, ние виждаме, че военно-техническото разположение на силите се промени кардинално в полза на Русия, - подчерта Ермаков. – Имаме достоен отговор на всеки опит за силов натиск от страна на САЩ“. „Американският мит, че навлизаме в епоха на повсеместно и безразделно тяхно доминиране не просъществува повече от десет години, а сега вече е очевидно, че той отиде в небитието. Русия се върна на своите исторически предначертани позиции на един от гарантите на стабилността и справедливостта в глобалните отношения на основата на международното право“, отбеляза той.

ЕС и НАТО са готови за нови действия срещу Сирия

„Рано или късно, на нашите американски колеги ще им се наложи да се договарят с нас. При това, най- вероятно, би било по-добре за тях да го направят отрано, отколкото по-късно, тъй като военно- технологическата тежест на САЩ в света постоянно пада“, обърна внимание руският дипломат. „Днешната ситуация се характеризира с безпрецедентното свиване на пространството за конструктивно взаимодействие. Основната причина е неготовността на САЩ и съюзниците им да признаят обективната реалност на вече зародилия се полицентричен световен ред“, отбеляза Ермаков.

Франция, САЩ и Великобритания със своя проекторезолюция за Сирия

„Осъзнаването на невъзможността да се продължи периода на своето едностранно доминиране в световните работи предизвиква нервозност и довежда до подобни неадекватни действия като санкциите, силовата принуда и просто неетичните междудържавни отношения, - заяви той. – В този смисъл надпреварата във въоръжаването, разбира се, не е блъф, а много опасна реалност, оказваща съществено подривно влияние на глобалната стабилност и международната сигурност. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.