Необходим е далеч по-строг режим в местата за лишаване от свобода, смята главният прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази мнение, че е крайно време да се помисли поне най-опасните лишени от свобода, да бъдат отделени в един затвор с изключително строг режим. 

Трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези от първа необходимост, затворниците трябва да бъдат при абсолютно еднакви условия, както и да се осигурят материално и технически надзирателите. 

ВИДЕО НА ДРЪЗКОТО БЯГСТВО: Какво показват камерите на Софийския затвор

Необходим е далеч по-строг режим в местата за лишаване от свобода от досегашния, това каза в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров в коментар за бягството на затворници от Софийския и от Пловдивския затвор.

МВР пусна снимки на Пелов и Колев преди да избягат от затвора (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

По думите на Цацаров през последните 10 години постоянно се говори за съдебна реформа, но никой не помисля за реформа в местата за лишаване от свобода или т.н. пенитерциарна реформа, която според него не е толкова сложна колкото съдебната. От проверки от прокуратурата по сигурността и обезпечеността на места за лишаване от свобода става ясно, че има неравномерност в съотношението между надзорно охранителен състав и затворници или има места където един надзирател отговаря за 49 затворници.

ГОВОРЯТ НАДЗИРАТЕЛИТЕ: Как се вкарва оръжие в затвора?

На второ място надзирателският труд е много ниско заплатен и протестите на надзирателите са напълно основателни, коментира Цацаров. Ниските заплати са предпоставка още за незаети места, за огромно текучество, дори и за корупционни практики. На трето място местата за лишаване от свобода отдавна са извън нормалните стандарти за сигурност и това рано или късно е щяло да се случи.

Сотир Цацаров отбеляза и факта, че в продължение на повече от година Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" няма постоянен директор, а изпълняващ функциите. По думите му на ръководството на дирекцията трябва да се осигури професионално спокойствие, което означава назначенията там да бъдат освободени от политическа обусловеност и второ да бъде осигурен необходимият финансов ресурс. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.