Това сочат данни на Агенцията по заетостта

От началото на годината до момента броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда, е намалял с над 15 000. През март незаетите у нас са 221 600, съобщават от Агенцията по заетостта, цитирани от БТА.

Спрямо февруари регистрираните безработни през миналия месец са с 9 011 души по-малко, а спрямо година по-рано - с 40 171. Така процентът на безработицата вече е намалял до 6.8 на сто.

Безработицата в България е паднала до 5,3%, в ЕС – до 7,1%

Новорегистрираните безработни през март са 21 741, като в тази група младежите заемат дял от 24%, хората над 50 г. - 27 на сто, самоопределилите се като роми са 13 процента, а хората с увреждания - близо 5 на сто.

Започналите работа на първичния пазар безработни през март са 19 814 - с над 25 на сто повече спрямо предходния месец. В тази група, около 10% са продължително безработни, а над 25% са хора с основно и по-ниско образование. По-големият брой започнали работа се дължи и на субсидираната заетост.

Обявените свободни работни места от реалната икономика през март са 23 131.

Безработицата в Еврозоната - най-ниска от 9 г.

Данните говорят за явно оживление на трудовия пазар, като традиционно над 80 на сто от местата са обявени от частния сектор.

Най-много са работните места в сферата на: хотелиерството и ресторантьорството, преработвателната промишленост, търговията.

Най-търсените групи професии през март обхващат работещите в сферата на персоналните услуги, продавачите, работниците в добивната и преработвателната промишленост, работниците по събиране на отпадъци, работниците в селското стопанство, водачите на МПС и подвижни съоръжения, операторите на стационарни машини и съоръжения.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.