Унгарският премиер заяви, че в западната половина на континента има безпрецеденетно насилие

Безотговорната миграционна политика на ЕС разпалва религиозна нетолерантност в Западна Европа и застрашава евреите там, се казва в изявление на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, цитирано от Ройтерс и БТА.

Протест в Унгария срещу изборната победа на Орбан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди седмица Орбан бе убедително преизбран за трети пореден мандат с яростна антиимигрантска кампания, в която бе очернен роденият еврейско-американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос за неговото насърчаване на либерални ценности на отворените врати в Унгария и други страни от Централна и Източна Европа, отбелязва Ройтерс.
Десният премиер се представя като спасител на суверенитета на Унгария и християнските й ценности срещу, по думите му, "нашествието" от мюсюлмански мигранти. Канцеларията му използва отбелязвания Ден в памет на унгарския Холокост, за да повтори острите си критики към миграционната политика на ЕС.

Победата на Орбан - предупреждение за буря, отправено към Брюксел

"Има само един начин да се контрира тревожно засилващите се антисемитски явления. Европа трябва да се завърне към ценностите си, които произлизат от юдео-християнските традиции. Религиозната нетолерантност, която застрашава Европа и която е пряка последица от безотговорната миграционна политика на Брюксел, се изразява в безпрецедентно насилие в западната половина на континента", заяви канцеларията на Орбан, имайки предвид поредицата кръвопролитни ислямистки атентати от 2015 г. насам.

Австрийският канцлер: Имиграцията без граници е в основата на много проблеми

Орбан многократно е обещавал нулева толерантност към антисемитизма. Някои негови изказвания от миналата година обаче шокираха унгарските евреи, например възхвалата му за Миклош Хорти, унгарският военновременен лидер съюзник на нацистите, който преустанови депортациите на евреи през 1944 г. едва след като половин милион от тях бяха пратени в газовите камери.

Ще влязат ли близо 7 милиона мигранти в Европа?

Орбан също разпространява идеята, че "външни сили и международни институции" като ЕС и ООН искат да се месят във вътрешните дела на Унгария и да я принудят да приема мигранти.
Орбан е заявявал, че политиката на неговото правителство да отказва мигранти служи и на интересите на еврейските общности в Европа. Орбан обаче е остро критикуван от западноевропейски страни и САЩ за изготвяне на т.нар. закон "Спрете Сорос", който налага 25-процентен данък на чуждестранни дарения за НПО-та, които според правителството подкрепят имиграцията в Унгария.

Над 200 европейски НПО излязоха на протест в Унгария

Миналия месец Орбан заяви за държавното радио, че Сорос праща на активисти за "превръщането на Унгария в имигрантска страна". Сорос определи кампанията срещу него като изопачавания и лъжи, целящи да създадат фалшив външен враг за отклоняване на вниманието на унгарците.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.