Цвета Караянчева продължава своето посещение във Вашингтон

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева продължава своето посещение във Вашингтон. Тя участва в парламентарния форум на Световната банка, където запозна лидерите с антикорупционните усилия в България.

Председателят на парламента е в САЩ, ще иска отпадане на визите

Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева посрещна Караянчева в първата си среща за седмицата.

„Има голяма възможност България да разкаже какво прави страната ни, но също така като председател на Съвета на ЕС, да покаже къде е Европа накъде върви Европа”, заяви Георгиева.

Караянчева се срещна с председателя на турския парламент Исмаил Кахраман

В каква посока върви България в борбата с корупцията – водещ проблем, според Европейския съюз, беше темата на изказването на Цвета Караянчева пред парламентарния форум на Световната банка. Тя представи новия антикорупционен закон, приет в България.

„С приетия закон се създава единен орган за борба с корупцията, повишава се ролята на обществото в борбата с корупцията, като се дава възможност на гражданите да отправят до органа сигнали за корупционни практики”, заяви Караянчева.

Караянчева и Таяни обсъдиха парите на ЕС след Brexit

Според нея хората активно трябва да подават сигнали за корупция на всяко ниво на държавната власт. Според новия закон обаче антикорупционната комисия няма да разглежда анонимни сигнали, а подателите няма да се ползват със защита и дори могат да бъдат съдени за клевета, ако сигналът се окаже неверен.

Кореспондент: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.