Съобщението е на местни медии

Разследващите екипи на ОЗХО влязоха в сирийският град Дума, предаде местна сирийска медия. Там в предполагаема химическа атака преди 10 дни загинаха десетки.

„Експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия влязоха в град Дума”, съобщиха от държавната новинарска агенция САНА.

Вчера от ОЗХО обявиха, че екипите не могат да влязат в Дума, тъй като са спрени от сирийските и руските военни сили, които обясниха, че не могат да осигурят безопасността на екипите.

По-рано САЩ обвини Русия, че може би е била на мястото на предполагаемата химическа атака, „манипулирайки доказателства”, заяви посланикът на САЩ пред ОЗХО. „Това е нашето разбиране. Руснаците може би са посетили мястото на атаката. Ние сме загрижени, че те са го променили (мястото на атаката), за да попречат на разследването на ОЗХО”, съобщи Кен Лард по време на разговорите на срещата на ОЗХО.

Днес френският министър на външните работи обяви, че е „много вероятно доказателствата и основни елементи нужни за разследването да изчезнат от местността, която е изцяло контролирана от армиите на Русия и Сирия”.

А говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви: "Ние смятаме, че подобни обвинения срещу Русия са безпочвени", като добави, че Москва подкрепя "безпристрастното разследване“.