Те твърдят, че с промените в ЗИХУ няма да се подобри положението на хората с проблеми

Родители на деца с увреждания излизат на шести национален протест на 18 април. Най-малко 20 организации от 10 града в страната ще подкрепят протеста с настояване за ’’Гарантиране на Лична помощ за деца /лица с увреждания и нови политики по уврежданията“, съобщава БГНЕС.

Започнаха нови преговори за реформата в ТЕЛК

Националното протестно шествие срещу действащата социална политика за децата/лицата с увреждания и техните семейства ще се събере пред сградата на президентската администрация в 11.00 ч., след което ще се пренесе пред сградата на МС. Шествието ще се насочи към НДК, където е предвидено да приключи.

Защо ТЕЛК оставя хора с увреждания без доход?

Във връзка с последните промени, касаещи хората с увреждания, протестиращите заявяват, че с промените в ЗИХУ няма да се подобри положението на хората с увреждания, защото този закон е остарял като философия и подход. В резултат на неговото приложение хората остават изолирани, необразовани, безработни и бедни. Те настояват да се тръгне от преминаване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда и пр.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА СКИ: Деца с увреждания показаха, че няма невъзможни неща

Медицинската оценка трябва да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайния дефицит на органи. Медицинската оценка трябва да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която включва нуждата от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Тази оценка е нужно да се осъществява от екип специалисти в различните области към местните структури на Агенцията по уврежданията, а не на Агенцията за социално подпомагане.

Социалният министър: Новата концепция за ТЕЛК няма за цел да отнема права

Според протестиращите техническите помощни средства трябва да включват всякакви устройства ниско- и високотехнологични, които компенсират дефицита на човешкото тяло и сетива, предизвикан от заболяването. Оценката трябва да се повтаря периодично – особено при децата и при промяна на обстоятелствата. Сред исканията е видът и размерът на индивидуалната подкрепа следва да включват: месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, лична помощ - подкрепа в дома, на работното място и др. Въз основа на тази оценка трябва да се формира личен бюджет на човека. финансиране на всички пера по един закон (въвежда се понятието „личен бюджет“), в който Личната помощ е ясно регламентирана. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.