Генералният секретар на алианса отправи критики към Холандия, че отделя твърде малко средства за отбрана

НАТО не възнамерява да увеличава военното си присъствие в балтийските страни, които настояват за по-голяма защита срещу съседна Русия, заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес и БТА.

Борисов: България е ЕС, България е НАТО

"Не предвиждаме увеличаване на военното си присъствие в региона, но планираме да развием способността си за засилване на присъствието при необходимост", каза Столтенберг на пресконференция в холандския град Хага.

Радев: Модернизацията на БА е задължително условие за утвърждаването ни в НАТО (СНИМКИ)

Ръководителите на трите балтийски страни, окупирани и анексирани от СССР през Втората световна война, искат засилване на американското военно присъствие под формата на повече войници и системи за противовъздушна отбрана по източния фланг на НАТО, отбелязва Франс прес.

Щайнмайер: Отчуждаването между Русия и Запада е тревожно

Миналата година северноатлантическият алианс разположи четири многонационални батальона в Полша и трите балтийски държави (Естония, Латвия и Литва), които да реагират своевременно при евентуални агресивни действия на Русия. Освен това американската армия изпрати ракетни комплекси "Пейтриът" в Литва в рамките на военни учения. В случай на нужда трябва да имаме сили, готови за много бързо разполагане, обясни Столтенберг след среща с холандския премиер Марк Рюте. Той посочи, че въпросът ще бъде обсъден на предстоящата среща на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел.

Франция създава европейска военна част за кризи по света

Генералният секретар на алианса отправи критики към Холандия, че отделя твърде малко средства за отбрана, предаде ДПА. "Очакваме повече", каза Столтенберг в разговор с членове на холандския парламент в Хага, допълвайки, че във време на нарастващо международно напрежение трябва да се инвестира повече в отбрана. Нуждаем се от повече инвестиции за борба с тероризма, възпиране на Русия и справедливо разпределяне на тежестта, подчерта той.
Столтенберг напомни на Холандия за споразумението на страните от НАТО да отделят 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана годишно. Холандският бюджет за отбрана тази година възлиза на около 9 милиарда евро, което представлява 1,2 процента от БВП.

Общо военните бюджети на страните от НАТО са 957 млрд. долара

Холандският премиер обаче каза, че в близките години страната му няма да може да отдели 2 процента от БВП за отбрана, отбелязва ТАСС. На срещата на върха в Уелс през 2014 г. страните от НАТО се договориха да увеличат средствата си за отбрана на 2 процента от БВП. Холандия има такъв стремеж. Разходите за отбрана ще се увеличават с до 1,5 милиарда евро на година, а за целия мандат на правителството (до 2021 г.) ще нараснат с общо 5 млрд. евро. Това няма да ни позволи да достигнем набелязаната цел от 2 процента, но наред с това е голяма крачка напред, каза Рюте.

Германската армия - без пари, оборудване и подготовка

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.