У нас все още не се знае колкото точно са засегнатите

Броят на децата с разстройства в аутистичния спектър расте в световен мащаб, а у нас все още не се знае колкото точно са засегнатите. В същото време в диагностиката на аутизма се включват и новите технологии.

Защо отказват работа на момче с аутизъм?

Поведението на Стефан направило впечатление на родителите му, когато бил на две годинки. Не говорел и имал склонност да нарежда предмети.

Майки на бунт срещу учителка, нарекла децата с уреждания „зверски опасни”

Съмненията изпратили родителите му при психиатър. Той установил, че детето има разстройство от аутистичния спектър и така Стефчо започнал да посещава дневен център. Там той получава грижа от специализиран екип. Немалко родители обаче отричат диагнозата и търсят услугата в по-късна възраст на детето.

Баща построи увеселителен парк за болната си дъщеря (ГАЛЕРИЯ)

За да не се стига до там, клиничният психолог Севджихан Еюбова предлага решение - безплатно мобилно приложение. То не дава диагноза, но прави оценка на риска. Този скрининг от години се прави в Съединените щати, а въпросникът е преведен на повече от 30 езика.

Звездите, които страдат от аутизъм (ГАЛЕРИЯ)

В България няма информация колко са хората с аутизъм. Липсва и помощ от държавата под формата на лечение, от което те имат нужда. А за да стане това, трябва да стане ясна и бройката им. Родители от години се борят за това, но засега без успех.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.