Турция е на седмо място в света по брой на посетителите, привличани от геотермални източници

Турското правителство ще стимулира медицинския туризъм.

"Наскоро въведеното освобождаване от ДДС особено помага на Турция да вземе преднина пред своите съперници в тази сфера", заяви пред Анадолската агенция финансовият министър Начи Агбал, цитиран от БГНЕС.

Държавата ще предоставя финансова помощ за детските инвалидни колички

Посредством закона, гласуван от парламента в края на март, освобождаването от ДДС влиза в сила за чужденците, които се подлагат на превантивна медицина, идват в Турция за диагностика и рехабилитационни процедури в медицински заведения, упълномощени от здравното министерство. Здравният туризъм и свързания с минерални извори се радва на подкрепата на властите през последното десетилетие, за което властите са приели рамкова стратегия до 2023 г.

"Ще започнем прилагането на нов регламент за насърчаване на частните инвестиции. Ще предложим допълнителни стимули на частни компании за техните инвестиции в здравния туризъм", каза финансовият министър Начи Агбал. 

Майка на дете с увреждания емигрира заради него

Той също така посочи желанието за подписване на договори с чуждестранни социалноосигурителни институции в опит да привлекат повече чужди граждани и възрастни хора за здравни грижи в Турция.

През последните години Турция се е превърнала в популярно направление за здравни туристи за операции по присаждане на коса, сърдечна хирургия и пластични операции. Повечето от тези пациенти идват от централноазиатски републики на бившия Съветски съюз, Грузия, Гърция, Босна и Херцеговина и различни арабски държави.

Майката, разплакала Борисов: Премиерът да ми се извини лично

Целта на правителството в Анкара е към 2023 г. годишните приходи от здравен туризъм да бъдат около 20 млрд. долара. Страната се стреми годишно да бъде посещавана от 1,5 млн. здравни туристи и 1 млн. души, идващи за посещение на курорти с минерална вода. Министерствата на здравеопазването и туризма подписаха протокол за сътрудничество за налагането в чужбина на Турция като център по здравеопазването.

В момента Турция е на седмо място в света по брой на посетителите, привличани от геотермални източници. Целта им е до 2023 г. да се изкачат с пет места в класацията. През миналата година през турски болници са минали 433 000 чуждестранни здравни туристи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.