Те настояват държавата да полага повече грижи за децата

В Деня на труда родители излязоха на протест под мотото "Код: черно". Демонстрацията се провежда пред Народното събрание.

Протест и шествия бележат 1 май у нас

Със запалени свещи в ръка и фланелки с надпис "Системата ни убива" присъстващите ще погребат символично бъдещето на България, защото според тях у нас именно българските деца са поставени в неравностойно положение. 

Омбудсманът започва кампания за закрила на децата с един родител

Организаторите настояват за спешна промяна в политиката на държавата спрямо децата, за детски надбавки за всяка работеща майка без оглед на доходите й, повече подкрепа за децата, останали без един родител, а при нужда от лечение на дете в чужбина, държавата да заплаща цялата му стойност. 

БЕЗ РОДИТЕЛ И БЕЗ ПЕНСИЯ: Защо държавата отказва пари на полусираци?

Пред камерата на "Здравей, България" част от протестиращите разказаха как синовете и дъщерите им са били лишени от социални придобивки по абсурдни причини.

Истории от протеста

Синът на Младен Алексиев отключва тежко заболяване, което според бащата е в следствие на ваксинация.

По думите му държавата отказва помощ и подкрепа за лечение на детето. Историята му беше прегледана над 250 000 пъти във Facebook и споделена от повече от 3000 души.

Основното му кауза е държавата да въведе задължителни генетични тестове преди ваксинациите, за да се предотвратят подобни случаи, а при нужда от лечение в чужбина, сумите да се покриват изцяло от държавата.

„Боли ме не само за моето дете, а за всички, защото виждам България накъде отива. Днес се убедих, че на много хора не им пука. Аз все още търся правдата, все още нямам точната диагноза. Ваксината доведе до това, че живея в мрак две години. Те не трябва да са задължителни. Това за мен е геноцид”, каза Младен Алексиев.

Златина Хаджипанайотова е адвокат и майка на три деца. Тя е майката, която написа гневно писмо до Дядо Коледа. След смъртта на нейния съпруг децата й са лишени както от наследствена, така и от персонална пенсия. Причината - четири месеца не достигат от трудовия стаж на баща им, за да получат наследствена пенсия. Нямат право на персонална, защото доходът на майката надвишава минимума, поставен от закона. 

„Няма да оставим българските деца и ще се борим до последно за правата им. Искаме промени в законите, в институциите. Искаме тази страна да я има и след 50 години. Призовавам всеки да извади своята свещ в памет на бъдещето, което те убиват”, каза на протеста Златина Хаджипанайотова.

Репортери: Яна Николова/Мария Милкова 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.